Het najaar is begonnen en de meeste bio droge koeien lopen nog buiten. Uit onderzoek van studenten van Aeres Hogeschool in Dronten bleek dat op biologische melkveebedrijven in het najaar de meeste melkziektegevallen zijn. Dit willen wij graag met u verbeteren.
Najaarsgras niet ideaal
In tegenstelling tot het voorjaarsgras bevat het najaarsgras veel meer fosfor en kali wat negatief werkt op het calciummetabolisme van de kalfkoeien. Indien mogelijk is bijvoeding met hooi aan te bevelen om de grote hoeveelheid fosfor en kali te verdunnen. Tegelijkertijd zorgt u dan ook voor een betere suiker/ eiwit verhouding in het droogstandsrantsoen waardoor de pens veel beter is voorbereid op het rantsoen na het afkalven.
Overtollig eiwit verwerken kost energie
De overmaat aan eiwit in het najaarsgras is voor de droge koe een enorme belasting. Het kost veel energie om dit eiwit via de lever af te voeren.
Droge stof opname op peil houden
Het is belangrijk om de droge stof opname goed te houden, dus vaak omweiden in niet te lang gras, want lang gras wordt muf in het najaar wat negatief werkt op de drogestof opname. De studenten zijn bij meerder biologische bedrijven aan het mest zeven geweest, hierbij kwam naar boven dat goed suikerrijk hooi van onbemest land super past als droge koeienvoer met aanvulling van onze Droogstandsbrok.
Wilt u sparren over een goed droge koeien rantsoen?
Neem contact met ons op! Wij helpen u graag!
Contact team rundvee >