Vanaf 2023 vinden er een aantal wijzigingen plaats ten aanzien van aanlevering carbon foodprint gegevens voor de Kringloopwijzer. Deze wijzigingen zijn gebaseerd op nieuw wetenschappelijk onderzoek en innovaties.
Aanpassing berekening broeikasgassen
In de berekening van broeikasgassen wordt alles teruggerekend naar CO2 equivalenten. Methaan werd omgerekend naar CO2, dus 1 gram methaanuitstoot had een opwarmingspotentieel die gelijk staat aan de uitstoot van 34 grammen CO2. Deze factor is op basis van nieuwe wetenschappelijk inzicht in de internationale standaard aangepast naar 27 gram CO2 voor methaan. Lachgas stond op 298 en staat nu op 273. Beiden zijn dus verlaagd. Hierdoor zal de CO2 equivalent/ kg meetmelk ook lager uit gaan komen, omdat de uitstoot van methaan en lachgas een groot aandeel hebben in de carbonfoodprint van melk. Dit geldt dus alleen voor de getallen in de kringloopwijzer vanaf 2023. Over 2022 wordt nog met de oude waarden en berekening gewerkt.
Carbon Foodprint melkveevoeders
Alle data die we vanaf 1 januari 2023 met onze mengvoeders leveren aan de Kringloopwijzer zijn aangepast naar de nieuwe standaard. Tevens vindt er een opsplitsing plaats van de typen emissie. Behalve de totale waarde leveren wij nu ook de 4 onderliggende waarden aan waaruit de emissies zijn opgebouwd. Hierin zitten: Fossiele emissies (brandstof), fossiele emissies uit veengrond, biogene emissies (lachas, methaan), en landgebruiksverandering (ontbossing). Met name op het gebied is door de keuze van sojastromen de mogelijkheid om voor onze afnemers de CO2 foodprint van soja flink te verlagen de teelt te claimen op niet ontboste gebieden. Hiermee zorgen we dat de Carbon Foodprint van melkveevoeders zo laag mogelijk wordt.
Additieven voor verlaging Carbon Foodprint beschikbaar via ABZ De Samenwerking
Nieuw is de mogelijkheid van het gebruik van additieven om de broeikasgasemissie te verlagen. Er zijn twee voeradditieven die geregistreerd zijn voor verlaging van methaanemissie vanuit de pens. Dit is de Bovaer van DSM (3-Nitrooxypropanol), die bijna een derde deel van de methaanemissie kan reduceren. Het product is nog niet op grote schaal commercieel beschikbaar, maar wordt wel voor ABZ De Samenwerking klanten beschikbaar gesteld voor veehouders die meedoen met pilotprojecten met hun melkverwerker.
Ook Silvair (calciumammoniumnitraat) is beschikbaar als product om methaan te reduceren (9%). Deze is wel commercieel beschikbaar, echter de huidige beloningen verlaging carbonemmissie van melk wegen nog niet op tegen de kosten voor de reductie van CO2 door middel van dit product.
Onze rundveespecialisten kunnen u helpen in keuzes van voedermiddelen of management om melk te produceren met een lager carbonfoodprint.
Contact