Per 1 januari 2022 is de celgetal bepaling in Nederland gelijk getrokken met andere landen in Europa. Alle celgetal bepalingen van tankleveranties en melkcontroles komen daardoor 12% hoger uit. Een aanleiding voor ons om u te informeren over redenen om te blijven werken aan een lager celgetal.
Stabiel celgetal
Via uw tankleveranties en melkcontrole uitslagen krijgt u informatie over het celgetal van uw veestapel. De melkfabriek geeft u een celgetal van een melkleverantie en een geometrisch celgetal van de melkleveranties in de afgelopen drie maanden. Via de melkcontrole krijgt u informatie over het celgetal van de individuele dieren. Via VoerExpert kunnen wij u heel mooi, na elke melkcontrole, de eventuele dalers (het goede nieuws) en stijgers (het slechte nieuws) laten zien.
Onderstaande tabel geeft een beoordeling van uw huidige celgetal van uw veestapel:
Tankcelgetal | Score |
< 150.000 | Stabiel |
150.000 – 250.000 | Risicovol |
> 250.000 | Te hoog |
Er zijn meerdere redenen om te werken aan een lager celgetal:
- Celgetal kost melk
Een verhoogd celgetal kost melkproductie. In het algemeen wordt gesteld dat 100.000 cellen meer, 1 kg melk per koe per dag kost. Bij oudere koeien is het verlies aan melkproductie vaak groter dan bij vaarzen. De belangrijkste reden is dat een koe voor zijn afweer tegen uierinfectie enorm veel glucose gebruikt die ten koste gaat van omzetting van glucose naar lactose. Daarnaast zorgt een uierinfectie vaak voor blijvende beschadiging en verlies van uiercellen voor de aanmaak van melk. - Celgetal zorgt voor oplopende infectiedruk
Wanneer koeien met een verhoogd celgetal niet adequaat worden behandeld, stijgt de infectiedruk door kruisbesmetting via de boxen of melker en melkapparatuur. Al bij een celgetal boven de 150.000 neemt het risico hierop aanmerkelijk toe. - Celgetal kost levensduur
Een hoog celgetal is op veel bedrijven een veel voorkomende reden om dieren af te voeren. Andersom is het natuurlijk ook zo dat een stijgende levensproductie zorgt voor een hoger celgetal. De laatste jaren is, om deze reden, het celgetal op veel bedrijven toegenomen. In het streven naar een hoge afvoerleeftijd is in ieder geval het streven naar een laag celgetal een belangrijke manier om daarin te slagen. - Laag celgetal zorgt voor meeste melkgeld
Veel melkfabrieken hanteren een korting- en/ of toeslag op de melkprijs aan de hand van het geleverde celgetal in de desbetreffende periode. Een behandeling van een nieuwe infectie kost zomaar € 100,- of meer per geval aan kosten van antibiotica en het niet kunnen leveren van de melk.
Wouter van Wincoop: ‘Celgetal verlaagd door kalk in de boxen van de droge koeien’
Wouter van Wincoop uit Nijkerk melkt samen met zijn vader 150 melk- en kalfkoeien. In het afgelopen jaar hadden ze maar liefst zeven 100.000 kg koeien. De gemiddelde leeftijd van de veestapel is met 5 jaar en 11 maanden dan ook zeker heel mooi. In de afgelopen jaren was het celgetal te hoog. Hun melkfabriek geeft een kwaliteitstoeslag bij een celgetal lager dan 250.000. Het huidige celgetal was bij de laatste melkcontrole 138.000, dus stabiel.
Wat heb je gedaan om een lager celgetal te bereiken?
‘Om het celgetal weer stabiel te krijgen, hebben we ons vooral gericht op de droge koeien. We zetten nu veel meer koeien dubbel droog met teatsealer en droogzetter. Maar wat vooral heeft geholpen is 2 keer per dag strooien van kalk in de boxen van de droge koeien. We hebben zelf een strohakselaar en het gehakseld stro zorgt voor een lekker zacht en droog ligbed.’
De droge koeien krijgen droge graskuil met 2 kg Droogstandsbrok.
Wat doe je bij de melkkoeien voor een lager celgetal?
‘We zijn er achter gekomen dat tijdens het melken veel kruisbesmetting kan plaats vinden. Daarom gebruiken we nu voor elke koe een nieuw doekje’.
De melkkoeien krijgen alleen maar graskuil aangevuld met 3 kg R-brok in de melkstal en maximaal 16 kg Structo-brok via de krachtvoerboxen. Uiteraard is door middel van de premix in de Structobrok de mineralenvoorziening van de verse koeien helemaal voor elkaar.
Wilt u ook werken aan een lager celgetal in de melk?
Neem dan contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Team rundvee >