Het weideseizoen komt dit jaar hortend en stotend op gang. Hier en daar is er door teveel gras in de weide de keuze gemaakt om de eerste snede te gaan maaien. Andere veehouders maken een herstart met weiden na een te natte periode.
Inschatting opname vers gras
Een aantal weken geleden heeft u van ons via een mailing het assortiment Weidevoeders ontvangen. Deze voeders zijn specifiek ontwikkeld om in te zetten naast vers gras: weiden of zomerstalvoeren. Om de juiste keuze te kunnen maken is het van belang om in te schatten hoeveel kilogram droge stof vers gras het rantsoen bevat. Op de meeste bedrijven is dit tussen de 5 en 10 kg droge stof.
Kunnen sturen
De grootste uitdaging bij het maken van weiderantsoenen is het kunnen sturen in het rantsoen. Alle beschikbare weidevoeders bevatten fors minder eiwit om naast het eiwitrijke verse gras te kunnen voeren. Meestal gaat dit goed, behalve als door omstandigheden de opname van vers gras lager wordt of de kwaliteit van het verse gras veranderd. Dat vraagt om stuurmanskunst, en belangrijker nog: ervoor te zorgen dat u kunt sturen! Denk hierbij aan de mogelijkheid om te sturen met losse grondstoffen. Dit kunnen zowel eiwitrijke- als energierijke grondstoffen zijn. Ook is Lactograan een heel mooi product om extra energie in het basisrantsoen in te zetten.
Eventueel eiwittekort compenseren
Bij veel vers gras in het rantsoen kunt u gerust naar een lager niveau in eiwit in de krachtvoeders, maar zorg er dan wel voor dat u voor onvoorziene omstandigheden een eiwitrijke grondstof achter de hand heeft. Dit hoeft niet perse soja te zijn. Raapzaadschroot of raapzaadschilfers hebben een eiwitpatroon dat erg lijkt op vers gras. Vooral bij droge weersomstandigheden waarbij de grasgroei stagneert zijn dat ook hele mooie grondstoffen om te sturen. Uiteraard kunnen soja en andere grondstoffen ook gemengd geleverd worden in het meest passende Compensmeel voor uw bedrijf.
Let op structuur bij weiden op de etgroen
Nu we eindelijk echt groeizaam weer hebben en we op veel plaatsen wachten op de etgroen is het belangrijk om structuur achter de hand te houden. De etgroen groeit supersnel en bevat daarom weinig structuur. Zorg dat er in het voermengsel of los op een paar voerplekken hooi of andere structuur beschikbaar is.
Wilt u met ons van gedachten wisselen over uw weiderantsoen?
Neem dan contact op met onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team rundvee