Nu er weer volop vers gras in de koeien komt door weiden of stalvoeren, is het belangrijk om dit hoogwaardige verse gras zo goed mogelijk te benutten. Het is van belang om te zorgen dat verse koeien goed door de komende weideperiode heen komen. In dit artikel geven we een aantal tips die vooral gericht zijn op koeien die binnenkort drooggezet moeten worden en/of kalven tijdens de weideperiode.
Tips:
1. Ook in een weiderantsoen is voor een hoge piekproductie een hoge krachtvoergift nodig. De verse koe moet immers ondersteund worden in de potentieel hoge literproductie. Kies daarom voor een rustige Compact- of Garantbrok. Als de opname van vers gras meer dan de helft van het rantsoen is, voer dan eventueel één van onze Weidebrokken. Met een passende brok is het gemakkelijker om de maximumgift op peil te houden met behoud van mooie mest en conditie.
2. Oudmelkte koeien kunnen veel meer vers gras op omdat de verdringing lager is vanuit het krachtvoer en het basisrantsoen (incl. vers gras) vaak energierijker en smakelijker is dan het stalrantsoen. Gebruik de krachtvoer-tabel dan ook vooral voor de juiste afbouw van de krachtvoergift. Een goede afbouw van krachtvoer in de tweede helft van de lactatie voorkomt vervetting van de oudmelkte koeien. Dit geldt vooral voor koeien met een uitgelopen lactatie.
3. Zorg voor de mogelijkheid om bij te sturen. Eiwit: raap/soja. Energie: Lactograan, gewalste gerst. Vezels: sojahullen. Eventueel kunt u kiezen voor een R-meel op maat. Sojahullen zijn vooral in een weiderantsoen effectief, omdat het vaak lastig is om een grovere structuurbron goed in de koeien te krijgen. Tegelijkertijd verlaagt u met de eiwitarme sojahullen het ureumgetal bij een ruim eiwitaanbod uit vers gras.
4. Stuur eerst eiwit in de basis met een hogere/lagere eiwitgift. Schakel daarna over op een lager ruw eiwitgehalte in de aanvullende Productie- of Weidebrok. Al onze brokken zijn verkrijgbaar in vier niveaus ruw eiwit (130, 145, 160 en 175 gram).
5. Lactograan C16 Plus is een prachtig product dat zorgt voor veilige pensenergie, bestendig vet en buffer.
6. De basis moet goed zijn. Probeer daarom als eerste te sturen met uw beschikbare ruwvoer. Zie onderstaand schema waarbij we 21 juni (de langste dag) zien als het oud & nieuw voor de koe. Alvast een 1e of 2e snede en voldoende snijmaïs voeren helpt ook de koeien die na 21 juni afkalven.
Heeft u vragen of wilt u advies over weidegang? Neem dan contact op met één van onze rundveespecialisten, zij helpen u graag!
Team rundvee >