De aanhoudende droogte zorgde voor een matige grasgroei en een lage opname van nutriënten uit bemesting en uit de grond. Dit beïnvloed de voederwaarde van het gras in negatieve zin, maar zorgt er dus ook voor dat veel nutriënten die bemest zijn (N,P,K en S) nog in de grond zitten. Die zullen bij een nattere periode weer beschikbaar komen voor de grasplant en voor pittig gras zorgen met veel eiwit erin.
Najaarsgras
Om het eiwit uit nazomergras goed te benutten, is het belangrijk om voldoende pensenergie in het rantsoen te brengen, zonder dat de pens van de koe overstuur raakt. Dit kan door middel van snijmaïs te verhogen in het rantsoen of door het voeren van Lactograan/sodagrain (speciaal behandelde granen met toegevoegd buffer). Op deze manier kunt u het goedkope eiwitrijke najaarsgras optimaal benutten voor een hogere melkproductie en een hoog melkeiwit.
Hoog voersaldo
Juist in deze tijd van dalende graanprijzen en een nog hoge melkeiwitprijs in combinatie met goedkoop vers gras en voeren van voldoende energie, kan een historisch hoog voersaldo worden behaald. Dit vraagt echter wel management van de weidepercelen. Zo kunt u smakelijk gras in de wei houden door ook in het najaar iedere dag een vers perceel te geven. Dit zorgt voor de minste vertrapping bij nattere omstandigheden en daarnaast voor de hoogste vers grasopname. Probeer zowel een ingang als een uitgang te hebben bij de percelen, zo voorkomt u ernstige vertrapping onder natte omstandigheden.
Kudde splitsen
Bij een grote kudde koeien kan het interessant zijn om de koppel te splitsen in twee groepen. De oudmelkte koeien maken al het weidegras op, de hoogproductieve blijven binnen. De oudmelkte groep kan het doen met een hoog aandeel eiwitrijk weidegras en blijft zo beter in het ritme van het weiden en realiseren daarmee een persistentere melkproductie.
Stalvoeren
Stalvoeren is een hele efficiënte manier om veel najaarsgras in het rantsoen te houden. Ook bij stalvoeren is het verstandig om jong gras te blijven aanbieden voor een goede ds-opname. Probeer dit gras onder zo droog mogelijk omstandigheden te maaien (in de middag) en iedere dag eventuele resten op de voergang weg te schuiven. Hiermee bereikt u ook in het najaar een zo hoog mogelijke vers grasopname.
Meer weten over weiden en stalvoeren?
Vraag dan onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact opnemen >