Vaak wordt een hoog ureum direct in verband gebracht met een overmaat aan eiwit in de pens. Dit is echter te kort door de bocht. Het goed en uitgebalanceerd voeren van eiwit en energie in de pens is de sleutel tot een hoge benutting. We leggen u uit aan de hand van de ‘Actieve koe‘ waar ureum vandaan komt.
Waar komt ureum vandaan?
- Wanneer er relatief veel eiwit en weinig energie wordt gevoerd, wordt het overmaat aan eiwit door de pensbacteriën omgezet in ammoniak (stap 1 in de afbeelding).
- Ammoniak is erg giftig voor de koe. Daarom wordt dit snel vanuit de pens geabsorbeerd en getransporteerd naar de lever (stap 2).
- In de lever wordt ammoniak omgezet naar een veilige vorm: ureum (stap 3).
- Hiernaast kan ook een overmaat aan WDVE de vorming van ureum verhogen (stap 4).
- Ook komt er bij spieropbouw en –afbraak en andere lichaamsprocessen stikstof vrij wat in de lever tot ureum wordt omgezet (stap 5).
- Vanuit de lever komt het ureum in de bloedbaan terecht waarna het wordt uitgescheiden (stap 6),
- of hergebruikt (stap 7).
Ureum komt ook uit overmaat darmeiwit
De percentages in de afbeelding geven de gebruikte hoeveelheid ten opzichte van de totaal opgenomen hoeveelheid Ruw Eiwit aan. De groene getallen geven stikstof of RE weer (incl. stikstof wat gebruikt wordt voor spieraanzet), rood wat in de koe achterblijft. Zoals u kunt zien in de afbeelding komt een deel van het ureum bij de vertering op darmniveau vandaan.
Uitscheiding via de melk is goede afspiegeling
Uitscheiden (stap 5) van ureum gebeurt via de nieren, waarna het in de urine terechtkomt, maar ook via de melk. Het ureumgehalte in de melk is dan ook een goede afspiegeling van de eiwitefficiëntie van de koe. We streven naar een melkureumgehalte tussen de 15 en 20, om zo voldoende productie te behalen zonder extra eiwit verliezen.
Recycling
Gelukkig is een koe van nature erg efficiënt. Het geproduceerde ureum in de lever kan namelijk ook hergebruikt (stap 6) worden. De pens kan het ureum opnemen om weer te gebruiken bij het vormen van microbieel eiwit, maar het kan ook via speeksel weer in de pens terechtkomen. Zonder dit vermogen om te recyclen zou het de koe een enorm eiwittekort opleveren!
Balans
Als u bovenstaande stappen volgt bij uw eigen koeien op uw bedrijf, kunt u nagaan wat kan zorgen voor een ideaal ureumgehalte in de melk.
- Energie en eiwit in de pens met elkaar in balans voeren.
- Voldoende WDVE voeren, maar ook weer niet teveel.
- Voldoende herkauwen voor recycling van stikstof via speeksel.
- Voorkom afbraak van spiereiwit door behoud van conditie bij de verse koeien.
Wilt u meer informatie?
Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
Wellicht vindt u het artikel over de ABZ Ureumwijzer ook interessant. Neem snel een kijkje via onderstaande button:
Team rundvee > ABZ Ureumwijzer >