Op veel bedrijven zijn vorig jaar door de warme zomer koeien (te) laat drachtig geworden. Het is belangrijk om nu het nog redelijk weer is alle kansen te benutten bij open koeien. Zet nu een tandje bij als het om vruchtbaarheid gaat.
Bij hittestress minder kans op dracht
Bij hittestress ovuleren eicellen van slechtere kwaliteit en treedt er meer embryonale sterfte op. Hierdoor neemt de kans op dracht bij hitte enorm af waardoor het soms beter is om dan een tocht over te slaan en te wachten op lagere buitentemperaturen. We hebben nu al twee zomers achter de rug met een lange periode van hittestress. Dit heeft geleid tot veestapels met een oplopend gemiddeld aantal lactatiedagen op dit moment. Elke 10 lactatiedagen méér verlaagd de gemiddelde dagproductie met 1 kg. Behoud van een vruchtbare veestapel heeft dus alles te maken met productie en dus ook met voersaldo.
Zet een tandje bij
Wacht niet af of er weer een hete periode komt, maar zet nu alvast een tandje bij als het om vruchtbaarheid gaat.
- Insemineer vanaf 60 dagen lactatie. Wanneer de koe meer dan 3,20 % eiwit geeft, is dit een teken van een goede energiebalans en is de kans op dracht goed ondanks een
wellicht nog hoge literproductie. - Insemineer op het juiste moment. De kans op dracht is het grootst wanneer wordt geïnsemineerd na de piek van de tocht. De piek van de tocht is wanneer de koe het meest
onrustig is. Zie voor een voorbeeld nevenstaande grafiek waarbij de SenseHub (sensor van Allflex) een tocht van een koe in beeld heeft gebracht. - Wanneer de tocht onduidelijk verloopt, is het te overwegen om twee keer te insemineren om de kans op dracht daarmee flink te verhogen.
- Gebruik uitsluitend goede bevruchters.
- Laat vaarzen die vroeg hebben afgekalfd langer open. Zij blijven beter persistent en moeten zich nog ontwikkelen tijdens hun eerste lactatie.
Voer voor vruchtbaarheid
Voor vruchtbaarheid is een goede glucosebalans erg belangrijk. Zorg ervoor dat in de pens extra propionzuur wordt gevormd als bouwsteen van glucose. Door een goede glucosevoorziening wordt de LH-piek beter. Een goede LH-piek zorgt voor een goede ovulatie. Wanneer er voldoende glucose wordt gevormd uit propionzuur en zetmeel gaat de koe minder lichaamsvet en aminozuren gebruiken als bron van glucose. Bij een toenemend gebruik van lichaamsvet als energiebron stijgen de NEFA’s in de bloedcirculatie, wat erg negatief is voor de overleving van de embryo’s. Wanneer teveel aminozuren worden gebruikt als energiebron daalt de melkeiwitproductie. Vandaar dat eiwitgehalte in de melk een zeer goede maat is voor de energiebalans van de koe.
- Controleer het eiwitgehalte van uw verse koeien en stuur eventueel bij met producten die de glucosebalans verbeteren (Lactograan, suikers, Startbrok Actief).
- Voer voldoende mineralen en vitamines.
- Voer constant, zodat de pensvulling 24/7 oké is. Pensvulling is het belangrijkste koesignaal; het zegt alles over de droge stofopname.
Heeft u hierover nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact