Voor een goede planning van het hakseltijdstip van uw snijmaïs is het belangrijk om de afrijping goed te monitoren. Ga daarom tijdig uw percelen langs en beoordeel met name de rijping van de korrel:
‘Korrel rijp, is maïs eraf’
Bij rassen met een harmonische afrijping zal bij een rijpe korrel en voldoende kolfaandeel het droge stofgehalte ongeveer 35% zijn. Ideaal voor een goede conservering in de kuil en later een goede benutting in de koe.
Wees alert op de verkleining van de korrel. De korrelkneuzer moet de korrels niet alleen raken maar daadwerkelijk kneuzen. Ook dit is belangrijk voor een goede conservering omdat de droge stof in de maïskuil zich veel beter verdeelt met de soms nog groene maïsplant. Verkleining van de korrel is erg belangrijk voor de afbraak van het zetmeel uit de snijmaïs op de juiste plaats: de pens.
Maak een goed plan voor het inkuilen van de snijmaïs. Op veel bedrijven is de oude snijmaïs (bijna) op. Overweeg het maken van een aparte kleine kuil als u direct de nieuwe oogst wilt gaan voeren. Het beste is echter om een eventuele rest oude snijmaïs even apart in te kuilen en eerst te gaan voeren. Geef de nieuwe oogst maximaal de kans om goed te conserveren