Op 1 mei jl. is onze ABZ Ureum Challenge 2022 van start gegaan, waarbij een bedrijf een slagroomtaart verdient als minimaal 3x achter elkaar hetzelfde ureumgetal (tussen de 15 en 20) in de tankmelk bereikt wordt.
VOF Eskes één van de 1e winnaars
Het melkveebedrijf VOF Eskes te Streefkerk is één van de bedrijven die dat nu al gelukt is, met 4 keer achter elkaar 17 ureum. VOF Eskes bestaat uit moeder Anneke en twee zonen Jan Willem en Alexander. Alexander werkt fulltime thuis op de boerderij en Jan Willem werkt ook nog 40 uur buitenshuis. Daarnaast doet dochter Daniëlle enkele taken op de boerderij, waaronder het insemineren van de koeien en het verzorgen van de boekhouding. Hun veestapel bestaat uit ruim 100 melkkoeien en circa 50 stuks jongvee.
De koeien zijn afgelopen 14 mei voor het eerst naar buiten gegaan, waarbij ze sindsdien circa 10 uur overdag geweid worden. Voor het weiden is de 1e snede volledig gemaaid en ingekuild. Dit is in drie verschillende keren gedaan, zodat er drie beweidingsblokken en groeitrappen zijn ontstaan.
’s Avonds en ’s nachts krijgen de koeien een gemengd rantsoen aan het voerhek gevoerd met circa 80% graskuil (late 1e snede ‘21 en daarbovenop 2e snede ’21), circa 20% maïs en één kilo Optivoermeel (soja-, gerst- en maïsmeel). Aanvullend in de krachtvoerautomaten wordt een bedrijfseigen brok ingezet. Hierin zit met name maïs, bietenpulp en (bestendige) soja, tot momenteel max. 8 kg per koe per dag.
Ze zijn trots op het halen van 4 (of eigenlijk 5) keer achter elkaar hetzelfde ureumgetal van 17. Hiervoor proberen ze alles zo constant mogelijk uit te voeren op het bedrijf, van voeren tot melken. De overwegend grove graskuil met laag ruw eiwit past heel mooi bij het weiden en zorgt voor veel stabiliteit. En er komt ook wel een beetje geluk bij kijken zeggen ze zelf.
VOF Eskes vindt het belangrijk om een ideaal ureum te melken, voor een optimale eiwit benutting, gezonde koeien en goed rendement. Nu het ruw eiwit in het verse gras toeneemt na de regen, sturen ze op het ureumgehalte van de melk door meer maïs te voeren, eventueel hooi bij te mengen en door het Optivoer aan te passen met minder ruw eiwit (soja) erin. Het aanvullende krachtvoer kan uiteraard ook nog aangepast worden. Ze zien het als uitdaging om de in de komende maanden een nog langere reeks met hetzelfde ureumgetal te bereiken.
Ook nog meedoen aan onze ABZ Ureum Challenge?
De Ureum Challenge loopt t/m augustus 2022. Bekijk hier de spelregels:
>> Spelregels ABZ Ureum Challenge