Hoe minder melk een dier geeft hoe eerder de kans op koudestress. Kalveren en droge koeien hebben daarom eerder last van koude dan melkkoeien. Hieronder een aantal voedingstips:
Kalveren:
- Zorg voor een goede biestverstrekking. Geef na de geboorte zo snel mogelijk veel (3 – 4 liter) warme biest van goede kwaliteit (brix > 23).
- Zorg dat de kalveren altijd droog liggen. Het stro moet een lekker nest zijn voor de kalveren. Ligt het kalf en zie je de poten niet meer? Dan is er goed ingestrooid.
- Doe kalveren een kalverdeken aan. Is het kalf nog niet droog na geboorte? Plaats er dan eerst een handdoek tussen. De handdoek kan later verwijderd worden en dan blijft alleen het dek over.
- Met deze koude buitentempraturen is het verstandig om de pasgeboren kalveren de eerste 24 uur te ondersteunen met een warmtelamp.
- Ga de kalveren 3x per dag warme melk voeren om meer energie in het kalf te krijgen.
- Verhoog de concentratie melkpoeder. De concentratie verhogen kan met 10 gram/ liter, afhankelijk van de concentratie die er in de huidige situatie wordt gevoerd.
- Voorkom tocht maar zorg voor verse lucht om longproblemen te voorkomen.
Droge koeien:
- Zorg dat droge koeien luw kunnen liggen.
- Geef droge koeien een 0,5 kg extra krachtvoer uit bijvoorbeeld gerst, Palatinose of droogstandsbrok.
- Controleer het haarkleed en de pensvulling op het welbevinden van uw droge koeien.
- Droge koeien drinken minder koud water met koud weer. Geef de kalfkoe warm water (met Reviva-koedrank) rond het afkalven. Ze vreten dan meer en je voorkomt daarmee een ‘koude’ kalfkoe!
Melkkoeien:
- Melkkoeien hebben niet snel last van koude stress maar zullen vooral reageren door meer te vreten en bij ijskoud water minder te drinken. Vaak stijgt hierdoor het vetgehalte in de melk. Voer alleen bij een lage staltemperatuur extra energie uit en dan bij voorkeur maïsmeel en/ of gerst. Eventueel 0,5 – 1,0 kg extra krachtvoer verstrekken via de krachtvoerbox.
- Wanneer het niet meer mogelijk is om water te gebruiken in het voermengsel extra opletten op de mengtijd van het voermengsel om voerselectie zoveel mogelijk te blijven voorkomen.
- Maak eventueel overdag een voormengsel van de voedermiddelen die gevoelig zijn voor bevriezing samen met bijvoorbeeld de snijmaïs en zet de voermengwagen klaar op een vorstvrije plaats. Of doseer alvast het nieuwe voermengsel van te voren op de voergang en schuif het later aan. Het voeren van bevroren producten verstoort direct de penswerking van de koe.
- Bij koude stress worden er meer anti-oxidanten gebruikt door de koe. Voer dan ook de juiste hoeveelheid en eventueel een wat hogere dosering mineralen.
Tips bij robotmelken
- Probeer de stal en de robotruimte warm te houden. Doe zeilen en deuren dicht. Zorg dat er geen tocht is bij de robot en dat warmte blijft hangen. Leg bijvoorbeeld een isolerende plaat boven de robot en zet een warmtebron in de ruimte (controleer of deze werkt voordat het echt nodig is).
- Bij gebruik van een spons of sproeier met water om een laser/ camera schoon te maken, kan wat antivries opgemengd worden in de vloeistof of op de spons.
- Zorg voor veel activiteit. Als de robot beweegt, bevriest deze niet. Kijk in rapporten of de hele dag door gemolken wordt en probeer eventuele dipjes zo klein mogelijk te maken. Laat op de dag voeren geeft ’s nachts bijvoorbeeld meer activiteit op de robot. Als dipjes niet te voorkomen zijn, is het eventueel mogelijk een aantal extra korte reinigingsmomenten in te stellen op deze momenten, zodat de robot wel even ‘beweegt’.
- Doe een plaat voor de aanvoer van de koelmachine als deze lucht van buiten aanzuigt.
- Zorg dat de compressor warm staat en dat de luchtdroger aan staat. Natte perslucht kan ook bevriezen!
- Laat eventuele mestrobots/ schuiven vaker lopen, zodat de boel niet aanvriest.
Wilt u meer tips om koudestress bij uw koeien te voorkomen?
Wij helpen u graag!
Team rundvee >