In het afgelopen jaar werd er op draagkracht bemest en gemaaid. Hierdoor is er een enorme variatie aan opbrengst en kwaliteit. In de tabel ziet u een gemiddelde van vroeg, gemiddeld en laat gemaaid voorjaarsgras. Het vocht- en suikergehalte blijken als enige constant.
Vroeg gemaaid | Midden | Laat gemaaid | |
Droge stof | 381 | 398 | 412 |
Ruw eiwit | 170 | 142 | 129 |
Ruw eiwit totaal | 187 | 158 | 144 |
Suiker | 82 | 87 | 82 |
NDF | 427 | 470 | 514 |
VC-NDF | 77,5 | 74,0 | 69,0 |
Verzadigingswaarde | 0,99 | 1,02 | 1,06 |
3VA-code | 123 | 231 | 321 |
Vochtgehalte
Doordat er vaak in natte omstandigheden werd gemaaid en de het drogende weer tijdens de veldperiode tegenviel zijn veel kuilen aan de vochtige kant. Omdat er niet altijd voldoende suikers aanwezig zijn leidt dit in veel kuilen tot een redelijk groot verschil tussen ruw eiwit en ruw eiwit totaal als gevolg van een trage conservering. Krap suiker en een ruime ammoniakfractie geven minder smaak en reuk aan de graskuil.
Suiker gelijk bij afnemend eiwitgehalte
In de tabel ziet u bij de 3 verschillende maaimomenten hetzelfde suikergehalte van ruim 80 gram per kg droge stof. Opvallend is dat de later gemaaide kuilen geen toenemend suikergehalte hebben terwijl het eiwitgehalte wel flink afneemt. De laat gemaaide kuilen hebben dus wel veel trage celwanden maar leveren dit jaar onvoldoende voeding uit suiker om de pensbacteriën te helpen deze af te breken.
Tips
Het is erg belangrijk om samen met uw rundveespecialist de voorlopige voerbalans te maken en een rantsoen samen te stellen dat voldoet aan onze Actiefnormen. Onderstaande tips zijn algemeen en vragen om maatwerk op elk bedrijf:
Component | Tips |
Eiwit |
|
Energie |
|
Vezels |
|
* Scroll op mobiel naar rechts voor een volledige tabelweergave.
Voor meer tips, kunt u het beste contact opnemen met één van onze specialisten: