Om binnen de hoeveelheid fosfaatruimte zoveel mogelijk melk te produceren, is het gunstig om minder vaarskalveren aan te houden voor vervanging. Daarmee wordt het nog belangrijker deze kalveren extra goed te verzorgen. Als de vaarskalveren de kans krijgen optimaal te groeien zonder gezondheidsrisico’s zijn deze in staat hun genetisch potentieel maximaal te benutten.
Maximale groei/ dat loont
Een hoge groei in de vroege levensfase heeft daarbij een positieve relatie met productieprestaties als melkkoe. Daarom is het gunstig om een hogere groei na te streven in de opfok om zo een lagere afkalfleeftijd te realiseren. Een groei van 950 gram in de eerste 3 maanden ten opzichte van een groei van 750 gram resulteert in ruim een maand lagere afkalfleeftijd. Een pink minder in de periode van 24-25 maanden geeft ruimte voor een halve melkkoe extra. Extra investering van 40 euro in melkpoeder en jongveebrok (+ 12 kg Juniormelk MMP + 60 kg Kalverkorrel Diamant) levert dus 15 dagen ruimte voor een melkkoe met bijvoorbeeld een voersaldo van € 7,- per dag. Dit brengt totaal bijna 100 euro extra op, dus 2.5 x de investering. Dit betekent vandaag investeren in het bedrijfssaldo van 2019!
VIP behandeling voor kalveren
Een VIP behandeling voor de aan te houden kalveren is dan op zijn plaats. Belangrijk punt om risico’s op diarree en longproblemen te verkleinen is het verlagen van de bezettingsgraad. Met name voor de eerste twee weken is het belangrijk meerdere plaatsen te creëren voor de eenlingboxen of iglo’s. Zorg ervoor dat de aan te houden kalveren en af te voeren kalveren van elkaar gescheiden zijn. Hiermee verkleint u de insleep van ziekten en is het makkelijker één van de twee plaatsen te reinigen.
Opfok op maat
Om alle kalveren een kans te geven optimaal te groeien is een ‘opfok op maat’ essentieel. Geboortegewicht, biestvoorziening, ras en weerstand vanuit de dracht is bij geen kalf gelijk. Een aantal tips die van belang zijn:
- Schat het geboortegewicht en pas de hoeveelheid melk hierop aan;
- Meet de biestkwaliteit bij ieder kalf en neem biest van een andere koe als deze onvoldoende is;
- Houd rekening met de omgevingstemperatuur en gebruik een kalverdekje of verhoog de concentratie.
Biestkwaliteit: meten is weten
Naast het vaccineren is het belangrijk ook de antistoffen tegen andere infectieziekten te verhogen. Daarvoor kan de dichtheid van de biest verhoogd worden door een optimale droogstandsaanpak en een stressvrije eerste melkmaal direct na het kalven. Het is belangrijk dat de verse koe de eerste biest goed laat schieten. Om te kijken wat de huidige biestkwaliteit is, kunt u biestmonsters bewaren in de vriezer. Uw rundveespecialist kan deze komen meten met een digitale refractometer.
- Bewaar van 10 koeien een vers biestmonster in de vriezer.
- Noteer het aantal liters biest van de eerste melkmaal.
Temperatuur omlaag, concentratie omhoog
Om kalveren goed en gezond op te laten groeien is het toepassen van het juiste voerschema een eerste voorwaarde. Afhankelijk van uw doel in de kalveropfok zijn verschillende varianten van ons Junior Groei Advies beschikbaar voor zowel drinkautomaat- als emmervoedering. In de wintermaanden is het verstandig om de concentratie van de kalvermelk te verhogen. Bij temperaturen onder de 12 graden, +/- 10% verhogen. Dit betekent van 125 gram melkpoeder in een liter melk naar 140 gram melkpoeder in een liter melk. Dit kan verder verhoogd worden naarmate het kouder wordt. De schema’s gaan tot een maximum van 175 gram melkpoeder in een liter drinkklare melk.
Zorg voor het ongeboren kalf
Momenteel staan veel koeien droog of worden droog gezet. Juist tijdens deze laatste fase van de dracht ligt het begin van de VIP-behandeling van uw kalveren. Zorg voor een adequaat en zo goed mogelijk berekend rantsoen voor de droge koeien. Voer uw drachtige pinken in de laatste 6 weken hetzelfde als de droge koeien. Vooral de voorziening van voldoende suiker, eiwit, selenium, koper en vitamines moet tijdig op hoog niveau worden gebracht voor de geboorte van vitale kalveren die snel willen drinken na de geboorte. Uiteraard is een ruime en schone afkalfstal waarin het kalf op een zo natuurlijke mogelijke manier geboren kan worden een must.
Advies & informatie over jongvee opfok
Wilt u ook groeien met de ABZ formule voor de opfok van jongvee? Klik op onderstaande button en vraag de door u gewenste brochure(s) of een adviesgesprek met één van onze rundvee specialisten aan.