Van vrijwel alle drogere maïsuitslagen is de verzadigingswaarde in 2022 extreem hoog voor snijmaïs. Dit houdt direct in dat de droge stof opname van de koe wordt beperkt. Hoe hoger het aandeel snijmaïs hoe sterker dit effect is. Maar, is dit nu theorie of praktijk?
ABZ Diervoeding werkt met het nieuwe koemodel
ABZ Diervoeding werkt in tegenstelling tot de meeste collega’s met het nieuwe koemodel. In tegenstelling tot het oude koemodel, werken we met een eigen verzadigingwaarde (VW) van elk voedermiddel. De voeropname van een koe is hoger naarmate de gemiddelde verzadigingswaarde van het rantsoen lager is. Op de analyse van uw maïs en graskuil vindt u al jaren de verzadigingswaarde links onderin de 1e pagina. Wij rekenen daar dus mee!
Verzadigingswaarde van snijmaïs dit jaar erg hoog
De verzadigingswaarde van snijmaïs is normaal lager dan graskuil. Een normale snijmaïs heeft een VW van 0,85 – 0,90. Een normale graskuil heeft een VW van 1,00. Een koe die snijmaïs krijgt, heeft dus erg gemakkelijk een wat hogere droge stof opname. Maïsrijke rantsoenen worden enorm goed opgenomen met een hoge melkproductie als gevolg. Dat is praktijk. Dit jaar heeft de droge snijmaïs met een droge stofgehalte boven de 40% echter een hogere VW dan een normale graskuil. In de praktijk zien we een lagere voeropname dan normaal en de bijbehorende melkproductie staat ook her en der onder druk.
Management bepalend
Om toch een hoge opname van droge stof te bereiken met de nieuwe oogst snijmaïs is het van groot belang om factoren die de opname belemmeren weg te nemen. Let op bij het voeren van droge snijmaïs met een VW boven de 1,00 op het volgende:
- Probeer de gemiddelde verzadigingswaarde van het voermengsel te verlagen door het zoveel mogelijk weglaten van verzadigende producten zoals stro en grove graskuil en het toelaten van producten met een lagere verzadigingswaarde zoals perspulp, droge grondstoffen en fijne graskuil.
- Voer voldoende eiwit voor voldoende passage en afbraak van de droge snijmaïs.
- Zorg voor top uitkuil- en voermanagement, zodat de voeropname capaciteit van de koe maximaal wordt benut.
Theorie is praktijk. Maak daar gebruik van.
Heeft u vragen of wilt u met ons van gedachten wisselen? Neem dan contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact