Er zijn veel factoren die de voeropname van (verse) vaarzen bepalen. De belangrijkste is het juiste afkalfgewicht, maar ook gedurende haar eerste lactatie kunt u nog veel doen om de voeropname van de vaars op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. Een hoge voeropname capaciteit van vaarzen is de basis voor een zo hoog mogelijke levensproductie van uw veestapel.
Benutting jeugdgroei
De jeugdgroei in de eerste 4 maanden is cruciaal en kan in de latere opfokperiode niet meer ingehaald worden. Elke kg groei tijdens de 1e lactatie kost gemiddeld 7 kg melkopbrengst. Het is daarom van belang dat vaarzen met het juiste gewicht afkalven. Te vette vaarzen zullen ook een lagere voeropnamecapaciteit laten zien, waardoor de melkproductie onder druk kan komen te staan.
Leeftijd én gewicht bij afkalven
Bij ABZ Diervoeding bepalen we op elk bedrijf het ideale afkalfgewicht van de vaarzen. Hiervoor wegen of meten we eerst een aantal volwassen koeien (vanaf 4e kalfs met BCS 3+). 85% van dit gewicht moet het afkalfgewicht van vaarzen zijn na het afkalven. U begrijpt dat uw koeien niet de koeien van de buurman zijn. Wij nemen daarom geen algemene groeicurve als uitgangspunt, maar uw eigen gefokte volwassen koeien.
Voeropname tijdens de 1e lactatie
In bovenstaand figuur ziet u dat vaarzen vooral in het begin van de lactatie een duidelijk lagere voeropnamecapaciteit hebben in vergelijking met de volwassen koeien. Gedurende de lactatie ziet u het verschil duidelijk kleiner worden. Op veel bedrijven zien we dan ook dat oudmelkte vaarzen vaak een dagproductie gelijk hebben aan de oudere koeien op het bedrijf. We spreken dan van vaarzen met een enorme persistentie dankzij een goede voeropname en voeding tijdens de 1e lactatie. Vooral wanneer vaarzen niet te snel worden geïnsemineerd zien we dit. Een 2e kalfs koe is in dit geval dan ook een koe die de productiestijging doorzet.
Tips voor een goede 1e lactatie als basis voor de hoogste levensproductie
- Te licht en te zwaar afkalven als vaars kost voeropname. Bepaal samen met uw sectorspecialist uw bedrijfsspecifieke ideale afkalfgewicht.
- Bouw de krachtvoergift van vaarzen geleidelijk op (maximaal 250 gram per dag) en zorg ervoor dat maximaal 50% van het rantsoen uit krachtvoer bestaat. In verhouding met volwassen koeien is de maximale voeropname van vaarzen 20% lager, waardoor er eerder voedingsstoornissen bij vaarzen optreden bij een te hoge krachtvoergift.
- Gezonde vaarzen zijn uiterst gretig en nieuwsgierig. Zij kunnen heel snel en veel voerdeeltjes selecteren uit het voermengsel. Zorg voor een super goed gemengd rantsoen, zeker voor vaarzen!
- Vaarzen zijn erg persistent in voeropname en melkproductie. Geef vaarzen met veel melkaanleg een vrijwillige wachtperiode voor insemineren.
Afkalven met het juiste gewicht bespaart voerkosten en is dé basis voor een hoge levensproductie!
Heeft u vragen over de voeropname bij uw vaarzen?
Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!
Team rundvee