De overgang van seizoen vraagt van uw koeien een enorme aanpassing. Niet alleen het aanbod van ruwvoer verandert drastisch. Ook de dagen worden flink korter en de temperaturen dalen. De hormoonhuishouding is gevoelig voor al deze veranderingen en zal reageren. Het is de kunst om vooral de oudmelkte koeien aan de melk te houden tijdens deze overgang. Daarvoor is het vooral nodig om alvast eiwitcorrectie in huis te hebben en bij te voeren voordat de koeien een tekort laten zien.
Overgang van vers gras naar graskuil
Door de nog warme septembermaand is er nog steeds volop geweid en/ of vers gras op stal gevoerd. Juist in de nazomer is nog geprobeerd om zoveel mogelijk ‘goedkoop’ eiwit uit vers gras aan de koeien te voeren. Vorig jaar werden we op 1 oktober overvallen door een grote hoeveelheid neerslag. Deze dwong om van de ene op de andere dag te stoppen met weiden dan wel stalvoeren. Dit kostte hier en daar veel melk doordat er niet adequaat genoeg werd bijgestuurd met eiwit. Verdwijnt bij u straks weer het verse gras (plotseling) uit uw rantsoen plus dan direct met 0,5 – 1,0 kg eiwitcorrectie (bijvoorbeeld Compensmeel raap/ soja). U mag tijdens de overgang van vers gras naar graskuil best tijdelijk een wat ruimer ureumgehalte hebben. De pensbacteriën kunnen zich dan gemakkelijk aanpassen en zodoende blijft de pensfermentatie op peil.
Opname droge stof
Vanaf de langste dag kregen we te maken met hogere nachttemperaturen en een hogere luchtvochtigheid. Rond half september hadden we de hoogste snelheid van het korter worden van de daglengte. Neem daarbij het lage droge stofgehalte van het verse gras in de afgelopen tijd en eigenlijk is de druk op de droge stof opname van uw koeien dan wel duidelijk. In de praktijk zien we vooral het onder druk staan van de liters door minder omzetting van glucose in lactose, maar ook het verminderen van de biestproductie en het ontstaan van witte lijn ontsteking, zoolzweren en klauwbevangenheid als gevolg van de scherpere ruwvoer-krachtvoer verhouding in het rantsoen. De blauwtong doet hier (sub)klinisch in mee en geeft op veel bedrijven een versterking van de negatieve effecten. Het tijdig gaan bijvoeren van uw 1e en/ of 2e snede is de goedkoopste manier om extra droge stof in de koe te krijgen.
Tips
Een aantal tips voor een zo soepel mogelijke overgang naar het winterrantsoen
- Voer 0,5 – 1,0 kg eiwitcorrectie zodra de vers gras opname (plotseling) stopt.
- Denk aan grondstoffen die liters stimuleren zoals voldoende raapschilfers/ sojaschroot, gemalen of gewalste granen, palmolie en lijnzaad.
- Kijk kritisch naar de messen in de voermengwagen. In 80% van de voermengwagens moeten de messen nodig vervangen worden, waardoor de verkleining van het voer toeneemt. Dit is erg belangrijk voor het stimuleren van de ds-opname en voorkomen van voerselectie vooral bij de laat gemaaide graskuilen. Laat uw voermengsel controleren door uw rundveespecialist met onze Grasbox.
- Wees alert op het tijdig aanpassen van de krachtvoertabel op het nieuwe stalrantsoen.
- Wees kritisch op de verlichting in de stal. Zorg 16 uur per dag voor meer dan 160 lux in de stal.
- Zorg voor mobiele koeien die pijnloos kunnen bewegen richting voer, water en lig/krachtvoerbox en/of melkrobot. Maak werk van gezonde klauwen!
- Alleen goed herkauwende koeien benutten de aangeboden mineralen en spoorelementen die ervoor zorgen dat alle organen van de koe met elkaar in balans en contact zijn.
- Mest zeven en 3VA-score geven de beste feedback van het rantsoen met 1e snede.
Wilt u gebruik maken van onze mestzeven?
Neem dan contact op met één van onze rundveespecialisten of vul onderstaand aanvraagformulier in.
Kom bij mij de mest vrijblijvend zeven >