Er zijn al veel plekken waar de koeien naar buiten gaan! Waarom is het verstandig om dat te doen? En hoe kan het dat iedere boer daar weer anders over denkt? Dat heeft alles te maken met…de boer zelf. Want als je alle feiten op een rijtje zet, is er maar één conclusie: er is geen efficiënter en beter voedermiddel voor een koe dan vers gras.
Keuzes maken
De enige kanttekening die daarbij gemaakt moet worden is dat vers gras ook gemanaged moet worden en daar zit gelijk de valkuil. De kwaliteit van gras zal per bedrijf behoorlijk kunnen verschillen. De mate van het ruwe eiwit, de suiker en de verteerbaarheid van de grasplant wordt mede bepaald door de grondsoort, grassoort, meststoffen, hoogte van de grasplant (blad/stengel verhouding) en niet te vergeten: het weer. Buiten het weer en de grondsoort om, valt er dus op veel punten te sturen. U kunt niet alleen sturen op de kwaliteit van het vers gras, maar ook op hoeveel de koeien van dit gras gaan eten. U heeft zelf de regie in handen bij de volgende keuzes:
- wel of niet uw grasland vernieuwen/doorzaaien
- welke hoeveelheid drijf- en kunstmest op uw weidepercelen
- bij welke grashoogte uw koeien inscharen
- wel of niet elke dag een nieuw perceel met “schoon gras” aanbieden
- wel of niet een drinkbak in de wei plaatsen
- jongvee wel of niet leren “weiden”
- wel of niet sturen met het rantsoen op stal
Voederwaarde
De koe is gebaat bij een zo hoog mogelijke voederwaarde van gras, dan kan zij namelijk ook de meeste energie eruit halen. Dus hoe hoger de voederwaarde van de grasplant in de wei is, hoe makkelijker de koe er melk van kan maken. Eerder genoemde managementmaatregelen kunnen helpen om die hogere voederwaarde in de grasplant en vervolgens in de koe te krijgen. Echter zijn er ook seizoensinvloeden en die staan weergegeven in onderstaande grafiek. Deze grafiek toont het gemiddelde verloop van ruwe eiwit, ruwe celstof, suiker en VEM in vers gras van de afgelopen 3 jaar gedurende het weideseizoen.
De grafiek laat zien dat de VEM van vers gras het hoogst is in het vroege voorjaar, in de zomer een dieptepunt bereikt en richting het najaar weer oploopt. Daarnaast valt te zien dat het eiwit en suiker in vers gras elkaars tegenpolen zijn. Neemt het suiker toe, dan gaat dat ten koste van het eiwit en andersom. De reden waarom de VEM van gras verandert gedurende het seizoen komt niet zozeer door veranderingen in suiker en eiwit, maar voornamelijk door de verandering in de verteerbaarheid van de plant. Dat blijkt ook uit onderstaande grafiek.
Engels Raaigras
Voor behoud van een hoge voederwaarde in gras is het dus van belang om een goede verteerbaarheid van de plant te behouden. In het voorjaar is dat verreweg het makkelijkst en daarom maken de koeien van voorjaarsgras dus ook makkelijk melk. Later in het seizoen is het belangrijk om het weidegras jong te houden, jonger gras heeft per definitie een hogere vertering coëfficiënt van de organische stof (VC-OS). Daarnaast speelt de grassoort ook een belangrijk rol in hoogte van de VC-OS. Engels raaigras is koploper in zijn verteerbaarheid (VC-OS). Krijgen andere grassoorten de overhand, dan wordt de verteerbaarheid vaak lager en verlies je daarmee VEM en dus melk.
Vers gras op een efficiënte manier omzetten in melk begint met keuzes maken. Weet dat daar echt geld mee te verdienen valt.
Heeft u hierover nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze rundveespecialisten, zij helpen u graag!
Contact