Met het nieuwe groeiseizoen in zicht is het tijd om concrete plannen te maken voor het behalen van een hoge grasproductie. Met een hoge kVEM-productie van uw land worden uw voerkosten zoveel mogelijk beperkt. Een juiste voorziening en een hoge benutting van alle elementen is van het grootste belang.
Bemesting per perceel
Voor de juiste bemesting op perceelniveau is de uitslag van uw grondonderzoek bepalend. Voor de droge stof opbrengst kijkt u vooral naar het N-leverend vermogen (NLV), het S-leverend vermogen (SLV) en de P-beschikbaarheid. Onderhoud van de bemestingstoestand is efficiënter dan reparatie. Een nieuwe trend is om juist percelen met een hoog opbrengstpotentieel door een hoog leverend vermogen van met name N ook goed te bemesten. De benutting van het beperkte aanbod kunst- en drijfmest zal hierdoor toe kunnen nemen.
Mestmonster
Een uitgebreider onderzoek van de drijfmest op uw bedrijf is van belang voor een goede berekening van de benodigde kunstmestsoort en -gift aan de hand van de N, P, K en S in de mest. Op veel bedrijven wordt mest gescheiden. In de praktijk blijkt dat de werkelijke gehalten in mest bij bedrijven met mestscheiders onderling erg variëren. Wanneer dunne fractie uit de mestscheider apart opgevangen wordt, is het uiteraard zinvol om van de verschillende partijen de analyse van de mest te gebruiken. Bij de dunne fractie kan met een hogere werkingscoëfficiënt voor de 1e snede gerekend worden. Dit kan een lager kunstmestadvies opleveren. Bedrijven met tarwegistconcentraat in het rantsoen zullen in veel gevallen kunnen rekenen met een hoger zwavelgehalte van hun dierlijke mest. Bedrijven met een hoog maïsaandeel in het rantsoen moeten vooral rekening houden met een laag kaligehalte in de drijfmest. Kortom: overleg met uw rundveespecialist over de juiste aanvulling op het gebruik van de dierlijke mest van uw bedrijf!
Moment is belangrijk
Door de zeer zachte winter is de bodemtemperatuur hoger dan normaal en staat er nog veel gras op het land. Op tijd bemesten lijkt lonend, omdat bij een bodemte peratuur van 10˚C het gras al in staat is om voedings- stoffen op te nemen. Let echter op de draagkracht van uw percelen. Door de zachte winter met veel neerslag kan snel structuurschade ontstaan bij te vroege bemesting. En dat is funest voor de benutting van uw mest
in het hele groeiseizoen. Vorig jaar is goede ervaring opgedaan met alleen een beperkte kunstmestgift op erg lang gras van het voorgaande jaar. Deze snede kan dan zeer vroeg gemaaid of beweid worden waarna alsnog de drijfmest kan worden toegediend.
Let op zwavel
Tegenwoordig is er veel aandacht voor de voorziening van zwavel. Het zwavel leverend vermogen (SLV) op het bodemonderzoek levert u goede informatie over de noodzaak om te corrigeren op uw bedrijf. Beoordeel ook het S-gehalte in de analyses van uw huidige graskuilen. Bij een S-gehalte van meer dan 2,5 gram/kg ds in de graskuil kan extra bemesting met zwavel leiden tot te hoge gehalten van zwavel in het gras. Dit kan vooral bij rantsoenen met veel graskuil leiden tot een lagere benutting van selenium, koper en zink door de koe. Zwavel is dan ook vooral zinvol wanneer de behoefte is aangetoond. Houd rekening met de voorziening van zwavel uit dierlijke mest (0,6 kg per ton). De omrekenfactor van het sulfaat-advies naar zwavel is 2,5.
Novurea-S
Novurea-S is een goed passende meststof met N uit ureum. De kans op uitspoeling is hierdoor minder. Met deze meststof kan dan ook vooral bij een nat voorjaar een hoger werkelijk eiwitgehalte verwacht worden en een lager nitraat in het gras. Novurea-S wordt bij voorkeur in big bags of in een beslist schone kunstmestsilo geleverd. Let bij het strooien op het soortelijk gewicht. In volume is de hoeveelheid 12,5 % liter minder dan KAS bij dezelfde hoeveelheid N. In gewicht is de hoeveelheid 30% kg min- der dan KAS bij dezelfde hoeveelheid N.
Neem voor meer informatie contact op met uw rundveespecialist.