Een perfecte start van koe en kalf begint met Actief Droogstand. Juist aan het begin van het stalseizoen willen we aandacht geven aan de voeding van uw droogstaande koeien. Een aantal tips om te gaan voor perfectie. Maak gebruik van onderstaande adviezen bij uw Actieve droogstandsaanpak.
Controleer een gezonde start
Een gezonde start van het kalf begint al voordat het kalf geboren is. Voeding van de droogstaande koe bepaalt mede de vitaliteit van het nuchtere kalf en de biestkwaliteit. ABZ Diervoeding heeft voor u melkmonsterbuisjes + stickers beschikbaar voor controle van de hoeveelheid antilichamen in de biest.
Let hierbij op het volgende:
- Neem biest van de eerste melking direct na afkalven;
- Noteer op de sticker het diernummer en aantal geproduceerde liters;
- Zet het monster direct in de diepvries;
- Laat na een periode van een constant droogstandsrantsoen de kwaliteit door uw rundveespecialist controleren. Hierbij maken zij gebruik van de Refractometer.
Biest melken en verstrekken
Dat de doorlaatbaarheid van antilichamen uit de biest in het kalf afneemt na de geboorte is in het algemeen wel bekend. In de onderstaande grafiek ziet u echter dat ook de hoeveelheid antilichamen in de biest afneemt na kalven.
Het is dus van groot belang om de vers afgekalfde koe direct na afkalven uit te melken. Is de tijd tussen afkalven en eerste melkbeurt langer, dan is de biest minder effectief voor het kalf. Met direct melken (volledig) en verstrekken van de biest (2×2 liter/24 uur) heeft u tegelijkertijd het gemak van de maximale zuigreflex van het kalf. Daarnaast stimuleert het uitmelken de samentrekking van de baarmoeder door aanmaak van het hormoon oxytocine. Met een krachtige samentrekking wordt het vlot afkomen van de nageboorte gestimuleerd. Volledig uitmelken is dan ook belangrijk, omdat de koe na de ‘tweede geboorte’ weer snel zal gaan vreten en herkauwen.
Berekening is opname
Het berekende gemengde rantsoen dient volledig opgenomen te worden. Voeren van droge koeien begint daarom met koeien tellen. Bij ABZ Diervoeding is gerstestro in het gemengde rantsoen het stuur van de voeropname. Wordt er meer voer opgenomen dan de berekende hoeveelheid, dan dreigt een overmaat aan kali en zetmeel.
Bij een tekort of teveel wordt alleen de hoeveelheid gerstestro aangepast. Gerstestro bevat geen zetmeel en heeft een zeer laag kaligehalte. Bij een lagere opname dan de berekening dreigt vooral een te lage opname van mineralen. 100 gram Vital Dry of 150 gram Vital Dry Extra is essentieel voor het effectief samenwerken van tal van organen van de droogstaande koe!
Opname Structobrok Droogstand bij 100 procent stro
Het is van groot belang dat de geadviseerde krachtvoergift precies wordt opgenomen. Vooral bij 100 procent stro en Structobrok Droogstand is het belangrijk dat de koeien meteen na droogzetten 4 tot 5 kilogram brok kunnen opnemen. Dus geen opbouw vanaf 0 kilogram! Dit geldt natuurlijk ook voor vaarzen die aan de droogstandsgroep worden toegevoegd. Wel stro en geen brok is funest en verstoort de pens en lever van de koe met grote gevolgen rondom het afkalfmoment. Bovendien is voor het opruimen van de restmelk na droogzetten veel energie en antioxidanten nodig.
Energie
Voldoende opname van energie tijdens elke dag van de droogstand zorgt voor een goede biestkwaliteit en vitaliteit van het kalf. Het pasgeboren kalf heeft dan een zeer goede zuigreflex waardoor de biestverstrekking vlot kan worden gedaan. Bij onvoldoende biestkwaliteit zullen wij dan ook als eerste de energie/eiwitverhouding in het rantsoen controleren en bijsturen. Wanneer u natuurhooi en Katapultbrok hooi gebruikt, is het belangrijk om het suikergehalte van het hooi (minimaal 8%) te weten. In het gemengde rantsoen maken we graag gebruik van melasse bij een tekort aan energie. Overleg met uw rundveespecialist over het gebruik van melasse in uw rantsoen.
Transitiemonitor
Registreer de afkalfresultaten met behulp van de Transitie monitor. Samen met u willen wij actief aan de slag om 100 procent (af)kalfgemak te bereiken. Neem contact op met uw rundveespecialist voor bespreking van uw resultaten en de te nemen maatregelen om deze te verbeteren. Een verandering in detail kan zorgen voor grote verbetering van uw droogstandsaanpak!