Een groot deel van uw bedrijfsresultaat wordt bepaald door het ruwvoerproces op uw bedrijf. De basis voor de rantsoenen ligt immers in de kwaliteit van het gewonnen ruwvoer.
Heeft u uw graskuil voor elkaar?
Zo ongeveer tussen de 2e en 3e snede wordt het tijd om de balans op te maken. De eerste snede is getekend door het koude weer voor het maaien. Het gras is nauwelijks verhout en minder droog ingekuild dan in het voorgaande jaar. Dit zal een hoog aanbod van energie en eiwit in de pens opleveren. Het mooiste is om verschillende snedes in het jaar over elkaar in te kuilen als een ‘lasagnekuil’. Op die manier kunnen later de verschillende kwaliteiten het beste benut worden voor melkproductie.
Tips om de kwaliteit van uw graskuil te verbeteren:
- Later in het groeiseizoen is het verstandig om tijdig te maaien. Gedurende het jaar neemt van nature de verteringscoëfficiënt af. Bij een bladrijk gewas maaien houdt u de voederwaarde op peil, terwijl de verteringssnelheid niet te hoog wordt.
- Probeer de verschillende lagen in een lasagnekuil zo gelijk mogelijk over de silo te verdelen, zowel over de lengte als over de breedte. Maak nadat de laatste vracht is aangereden telkens een foto met uw smartphone. Zo weet u bij het bemonsteren en uitkuilen precies hoe de verschillende lagen zijn verdeeld (zie afbeelding).
- Schud in de zomer het gras niet meer dan nodig. Let er op dat het droge stofgehalte van het verse gras bij droge groeiomstandigheden al aanzienlijk hoger is dan bij een vochtige bodem. Bij voorkeur is de bovenlaag in een lasagnekuil minimaal 5% vochtiger dan de onderlaag. Dit geeft betere conservering van beide lagen. Een iets vochtiger zomerkuil fermenteert gemakkelijker in de pens.
- In de zomer graskuil is vaak het suikergehalte laag door de warme nachten, vooral bij bewolkt weer. Juist in de zomer is dan ook het maaimoment (’s middags) en de veldperiode (36 uur) van belang.
- Beperk bij aanhoudend droog weer de bemesting. Gebruik deze later bij groeizamer weer.
Wilt u nog meer tips om uw graskuil te verbeteren?
Neem dan contact op met één van onze rundveespecialisten.