Melasses zijn er in vele soorten en elke soort heeft zijn eigenschappen. Melasse wordt toegevoegd aan het rantsoen als bron van suiker. Voldoende suiker voeren in het rantsoen is erg belangrijk. Het is namelijk een bron van pensenergie en ook een echte smaakmaker wat positief werkt op de voeropname.
Waarom suiker voeren?
Suikers zijn de voedingsbron voor de pensbacteriën. Deze pensbacteriën zetten de suikers om naar vluchtige vetzuren, waaronder melkzuur en boterzuur. Het melkzuur wordt op zijn beurt weer gebruikt door de propionzuurbacteriën om propionzuur van te maken. Propionzuur zorgt voor de lactose en liters. Van het boterzuur maakt de koe voornamelijk melkvet.
Naast het vormen van zuren, gebruiken de pensbacteriën de suikers ook om te groeien en vermenigvuldigen. Een deel van de pensbacteriën stromen vanuit de pens door naar de darm en worden hier verteerd als microbiëel eiwit. Wanneer eiwit en suiker in de juiste balans gevoerd worden kan de koe efficiënter eiwit omzetten naar melkeiwit!
Let op bij erg suikerrijke kuilen
Suiker heeft dus veel voordelen, maar let op bij erg suikerrijke kuilen dat de koeien voldoende herkauwen. Controleer op een rustig moment of vrijwel alle liggende koeien in de stal herkauwen. Of tel bij een paar koeien het aantal herkauwslagen per bolus (moet minimaal 60 x zijn). Bij goed herkauwende koeien is er een speekselvloed richting de pens waardoor deze gebufferd wordt.
Suikerbron in de vorm van melasse
Als krachtvoer kun je bijvoorbeeld denken aan bietenpulp of kristalsuiker als suikerbron. Via het basisrantsoen is melasse een mooie manier om suiker, smaak en wat plak aan het rantsoen toe te voegen. ABZ kan de volgende soorten melasse leveren. In het onderstaande schema ziet u van elke soort melasse het droge stof percentage, de suikers per kg product en de Kali per kg product.
Code | Soort melasse | Ds | Suiker per kg product | K/ kg product |
50564 | Bietmelasse NGMO EU (afvul) | 76,9% | 533 | 37,4 |
50565 | Bietmelasse NGMO EU (IBC) | 76,9% | 533 | 37,4 |
50562 | Palatinose melasse NGMO EU (afvul) | 65,0% | 445 | 0 |
50566 | Palatinosmelasse NGMO EU (IBC) | 65,0% | 445 | 0 |
50556 | Farmer siroop (afvul) | 47,6% | 415 | 16,1 |
50561 | Farmer Siroop (IBC) | 47,6% | 415 | 16,1 |
50560 | Eko melasse (riet) (afvul) | 73,9% | 456 | 35,0 |
Herkomst
Palatinose en bietmelasse leveren suikers uit suikerbieten. Farmerssiroop levert suikers uit vruchtensap en de eko-melasse heeft rietsuiker als herkomst. Bietmelasse bevat in tegenstelling tot Farmersiroop en Palatinose wel Kali maar is daardoor aanzienlijk goedkoper.
Met Bietmelasse is het vooral in melkveerantsoenen gemakkelijker om suiker op niveau te voeren met een beperkte stijging van de kostprijs. In droogstandsrantsoenen is het belangrijk om te rekenen met de hoeveelheid Kali per koe per dag, bij rantsoenen met hoog kali hebben Palatinose of Farmersiroop de voorkeur.
Denk bij de bestelling van Melasse in IBC of afvul aan het volgende:
- Graag 1 werkweek tussen bestellen en leveren.
- Minimaal 2 IBC’s afvullen.
- Zodra IBC leeg is even naspoelen met water.
- Levering in IBC gebeurd met zakgoedroute