We weten niet hoe dit groeiseizoen verder zal verlopen, maar voor het geval u overweegt snijmaïs te gaan beregenen, hebben we voor u alvast wat achtergrondinformatie. U hoeft nog niet meteen te gaan beregenen. Snijmaïs is een zeer dankbaar gewas als het beregening krijgt net vóór en tijdens de bloei, indien noodzakelijk.
Wateropname en gewasverdamping
Gewassen verdampen water via de huidmondjes in het blad en nemen water op via de (haar)wortels. Snijmaïs verdampt vocht (transpiratie) om opwarming van het blad te voorkomen. Bij veel zon en wind wordt het vocht dat de planten verdampt snel afgevoerd waardoor de plant meer verdampt. Als er onvoldoende water in de bodem aanwezig is om het afgevoerde water aan te vullen begint na verloop van tijd de plant te verwelken wat dan de noodzaak van starten met beregenen aangeeft.
Snijmaïs gaat erg efficiënt om met water
Snijmaïs gaat erg efficiënt om met water en produceert de meeste droge stof per liter verdamping. Per kg droge stof is ongeveer 200 liter water nodig. Bij een productie van 17 ton droge stof per hectare is ongeveer 340 mm nodig. De verdamping van snijmaïs gaat samen op met de groei van het gewas. De kritieke periode waarin beregening noodzakelijk is, is dan ook pas tijdens de bloei tot enkele weken na de bloei. Uiteraard speelt de bewortelingsdiepte en de grondsoort een grote rol. Een perceel met meer humus zal meer beschikbaar vocht bevatten.
Praktijkproef in Zuid-Nederland
Pioneer heeft in 2012 en 2013 in een praktijkproef gekeken naar het rendement van beregening in snijmaïs. In 2012 werd 2 x 30 mm gegeven en in 2013 3 x 30 mm. De meeropbrengst in ton droge stof per ha was 2,9 en 5,3 ton droge stof. In 2013 begon de droogte al tijdens de bloeiperiode waardoor de opbrengstderving groter was bij niet beregenen. De kosten voor de beregening werden toen gesteld op € 120,- per keer (brandstof en afschrijving machines, exclusief arbeid).
Is beregening maïs zinvol?
- Je kunt pas achteraf het rendement van beregening uitrekenen. Het is erg afhankelijk van het moment van vochttekort in het gewas. Nu het al erg droog is lijkt het goed je voor te bereiden op beregening.
- Begin net voor de bloei. Gezien het vroege tijdstip van zaai zal dat de 1e helft van juli zijn. Net voor de bloei is het bladoppervlak maximaal en dus ook de verdamping.
- De hoeveelheid zetmeel neemt met beregening uiteraard ook toe. Vooral als tijdens de bloeiperiode voldoende vocht aanwezig is heeft dit direct effect op de bevruchting.
- Het rendement is ook afhankelijk van de ruwvoerpositie op het bedrijf. Maar gezien de zeer krappe ruwvoermarkt en de dalende voervoorraden is elke ton droge stof eigen teelt meer waard dan in een ‘normaal’ jaar.
- Op zware kleigrond met een matig zaaibed waar de kieming van de mais erg moeizaam verloopt kan een eenmalige gift van 20 mm nu zinvol zijn. De kieming slaagt vaak wel maar door vertraging ontstaat een bont perceel.
Heeft u hierover nog vragen? Neem dan gerust contact op met onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact