Op een aantal bedrijven is de kans groot dat er nog een oktobersnede aan komt. Deze zal niet meer dan 1 – 1,5 ton droge stof per ha zijn, maar door de nog steeds vrijkomende stikstof wel veel eiwit bevatten. Vooral bij een tekort aan graskuil voor melkkoeien is het een idee om deze oktobersnede te verzilveren met Silagemeel.
.
Silagemeel
Silagemeel bestaat voor het grootste deel uit gemalen, suikerrijke bietenpulp. Toedienen heeft alleen maar zin als het droge stof gehalte van het gras niet hoger komt dan 35% en dat is natuurlijk al snel het geval in oktober. Door het vocht gaat de pulp wellen tot zes keer het oorspronkelijke gewicht, waardoor de suiker beschikbaar komt voor het gras. Daardoor verloopt de conservering sneller en stijgt het aandeel droge stof met 3%.
Inkuilmiddel
Het is zinvol om bij een droge stof gehalte lager dan 40% Pioneer 1188 toe te voegen. Samen met de toegevoegde droge stof en suikers geeft dit een geslaagde conservering van de natte snede met een laag boterzuur en ammoniakgehalte. Suiker is voeding voor de melkzuurbacteriën die zorgen voor een snelle pH-daling.
Laagsgewijs aanbrengen
Verdeel de Silagemeel in laagjes door het gras tijdens het inkuilen. De ervaring leert dat vaak achteraf in het begin te weinig is gebruikt terwijl juist in de natte onderlaag de Silagemeel het meest nodig is. Een praktische dosering is 400 kg Silagemeel per hectare. Deze kan los gekiept worden op een vlakke en schone ondergrond naast de te maken graskuil.
Wilt u meer informatie over Silagemeel?
Vraag onze rundveespecialisten om tips. Zij helpen u graag!
Contact