Naast inhoud is ook de vorm van uw voermengsel belangrijk!
Met de start van het stalseizoen zijn we volop aan de slag gegaan met onze nieuwe Grasbox. We kijken als adviseur naar wat er voor en achter de koe ligt. Hiermee brengen we niet alleen al het ijzer-voer contact in beeld voordat het voer de koe in gaat, we geven ook adviezen om te komen tot een optimale lengte en verdeling van de deeltjes in uw voermengsel.
Grasbox
De Grasbox bestaat uit vijf bakken op elkaar. Elke bak heeft gaten met een eigen diameter. Door de extra bak met gaten van 29 mm is het gemakkelijker geworden om voermengsels met graskuil te beoordelen. We schudden 1 liter voermengsel en wegen vervolgens de gewichten uit elke bak. Deze gewichten voeren we in onze ‘Meten=vreten app’, zodat we direct met de veehouder het beeld kunnen bespreken.
Grasboxpiramide
We streven naar maximaal 10% in de bovenste (>29 mm) en maximaal 10% in de onderste bak (0 – 4 mm). De Grasboxpiramide is vervolgens ideaal als minimaal 50% komt in de middelste bak (8 – 19 mm). Uit de ideale Grasboxpiramide volgt vrijwel altijd een gemiddelde deeltjeslengte van het voermengsel van 10 mm. In de praktijk zien we een grote variatie in de Grasboxpiramides met een deeltjeslengte die varieert van 5 tot 25 mm.
Score voermengsel familie Bokma
Onze klant Sytse Bokma in Hindeloopen is met de 1e snede begonnen en een nieuwe voermengwagen met volledig nieuwe messen. Hetzelfde voermengsel is 2x geschud met als enige verschil 5 minuten langer mengen. Uit de Grasboxpiramide blijkt een veel hogere hoeveelheid voerdeeltjes 8 – 19 mm en een afname van de gemiddelde deeltjeslengte van het voermengsel van 20,5 naar 15,5 mm.
‘Sorteren’ en selecteren
Wanneer in het voermengsel teveel langere ruwvoerdelen zitten, kan een koe deze ‘sorteren’. Dit terwijl de berekende structuurwaarde van het rantsoen gebaseerd is op ‘elke hap hetzelfde’. Voerselectie van juist de fijne deeltjes (uit de onderste bak) geeft wellicht nog meer variatie in het opgenomen rantsoen gedurende de dag van elke individuele koe. Voerselectie zien we vooral als de fijne voerdeeltjes zich niet hechten aan het ruwvoer. Met de Grasbox kunnen we objectief de mate van voerselectie beoordelen.
Optimale deeltjeslengte
Wanneer we een ideale piramide zien, weten we dat de vorm van het voermengsel ideaal is voor maximale penswerking. Het gedrag van de koeien is rustig, omdat er geen sprake is van sorteren of selecteren aan het voerhek. Er is dan een optimum tussen opname en benutting van het rantsoen (zie figuur 1). Een te fijn voermengsel geeft wel een hogere opname, maar de benutting is lager. Een te grof voermengsel kost ds-opname, maar wordt vaak beter benut. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat bij een hoog maïsaandeel de haksellengte langer moet zijn, terwijl in een grasrantsoen een korte haksellengte van de maïs juist beter is.
Gezondere koeien
Internationaal is er op dit moment ook veel aandacht voor deeltjeslengte in het rantsoen. In de laatste uitgave van de Hoards Dairyman (VS) wordt gesteld dat elke mm deeltjeslengte minder 0,35 kg opname droge stof en 0,4 kg melk oplevert. Op het Provimi-symposium tijdens de beurs Hardenberg liet Alessandro Zontini (Italie) zien dat een langere deeltjeslengte een langere vreettijd geeft. Wij denken dat in ons land een optimale deeltjesverdeling en deeltjeslengte van het voermengsel vooral gezondere koeien geeft. Gezondere koeien geven meer melk.
IJzer-voercontact
Onze Grasbox brengt al het ijzer-voer contact in beeld, voordat uw rantsoen door de koe wordt opgenomen. Wel of niet met opraapwagen ingekuild, uitkuilen met frees of kuilhapper, oude of nieuwe messen in de voermengwagen enzovoorts. Er zijn heel veel adviezen te geven om te komen tot een optimale vorm van uw rantsoen. Nederland is wereldwijd het land met de meeste variatie in rantsoenen. Dit komt omdat wij het meeste gras in een rantsoen mengen. Er is dit jaar een enorme variatie in het ruwvoer, zowel bij gras als maïs. Daarom is het slim om nu aan het begin van het nieuwe stalseizoen met onze Grasbox kennis te maken.
Wilt u ook kennismaken met onze Grasbox?
Neem contact op met onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team rundvee >