Bij het opstallen van uw jongvee is het moment om ze te scheren, de ontwikkeling te scoren en eventueel te scannen op dracht. Door het scheren van de warme vacht kan het dier zijn warmte goed kwijt en gaat ze niet zweten. Dit helpt om luchtweginfecties te voorkomen en verlaagt de kans op schurft en luis. Ook is na het scheren de conditie van het jongvee goed te scoren.
Nu scheren
In het najaar groeit de vacht van het jongvee harder. Dit beschermt ze tegen de winterkou. Het jongvee dat op stal staat heeft deze vacht niet nodig en is er een hoger risico op zweten. Door deze te scheren blijven de pinken beter schoon en kunnen ze beter hun warmte kwijt. Vooral jongere dieren zijn metabolisch erg actief en kunnen snel gaan zweten. De natte ruggen geeft een hoger risico op luchtweginfecties. Bij het jongvee kunnen ook alleen de ruggen geschoren worden om de warmte kwijt te kunnen. Via een ‘schoorsteen’ kan de warmte weg. Het grote voordeel van geschoren pinken (helemaal of alleen maar de rug) is het goed kunnen scoren van de conditie van de pinken.
Na 9 maanden leeftijd voeren op BCS
Bepaal aan de hand van de conditiescore (BCS) van de pinken de juiste bijvoeding op stal. Vanaf 9 maanden leeftijd neemt de kans op vervetting snel toe, echter na deze late periode van beweiden kan de conditie van de pinken ook matig zijn. De juiste BCS voor pinken is 3,0. Voer uw pinken boven de 9 maanden tot 1 kg brok om eventueel de conditie te verbeteren. Een goed rantsoen voor pinken heeft < 800 VEM en een ruw eiwit tussen de 13 à 14%. Voert u een graskuil bij met een hogere voederwaarde dan kunt u deze beter mengen met bijvoorbeeld tarwestro om juist vervetting te voorkomen. In de praktijk zien we dat voerresten van de melkkoeien aan de pinken worden gevoerd. Vaak hebben deze voerresten nog een te hoge voederwaarde en vervetten toch de pinken. Beter is dan om de voerrest aan nog jongere dieren te geven of te mengen met 1 – 2 kg tarwestro. Denk ook mineralen voorziening van het jongvee.
Jongvee meten
Door het jongvee te meten kan de groei in beeld gebracht worden, ook na het weide van het jongvee. Het jongvee te lang buiten laten lopen kan zorgen voor groei vertraging. De smakelijkheid en kwaliteit van het gras gaat in het najaar achteruit. Drachtig jongvee kan lager buiten lopen, zorg voor volgende grasaanbod. Onze jongvee metingen zijn gebaseerd op het volwassengewicht van de melkkoeien. Zo is de uitslag van de meting passend bij de koppel vee op uw bedrijf.
Op tijd scannen is winst
Vanaf 30 dagen na inseminatie kunnen pinken worden gescand op dracht. Wanneer u de pinken opstalt, is scannen belangrijk om een grotere teleurstelling later te voorkomen. Het is erg onvoordelig wanneer te weinig aandacht voor pinkenvruchtbaarheid zorgt voor het oplopen van de gemiddelde afkalfleeftijd. Ook neemt de kans op een te vet dier bij afkalven toe.
100 gram Vital Junior of 1 kg Mineralenbrok Junior
ABZ Diervoeding heeft speciaal voor pinken Vital Junior (code 3060) en de Mineralenbrok Junior (70007) ontwikkeld. Vital Junior is een mineralenmengsel dat los kan worden verstrekt of gemengd door het rantsoen. Soms is een mineralenmengsel lastig bijvoorbeeld bij grof hooi. In dat geval kunt u ook kiezen voor de Mineralenbrok Junior. 1 kg Mineralenbrok Junior geeft de juiste dosering mineralen en spoorelementen per dier per dag. Met name calcium, fosfor, magnesium, vitamine D, koper en selenium zijn noodzakelijk voor een goede ontwikkeling en vruchtbaarheid van uw jongvee.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met het jongvee team van ABZ Diervoeding. Zij helpen u graag!
Team jongvee >