In samenwerking met Maarten van der Snel, eigenaar van Cowfocus, geven wij graag informatie over het verbeteren van de vruchtbaarheid van uw melkkoeien. Cowfocus adviseert tijdig te starten met insemineren om de tussenkalftijd acceptabel te houden. Een goede samenwerking tussen vruchtbaarheidsbegeleiding, de afstemming van de rantsoenen voor de melk- en droge koeien en natuurlijk de actieve veehouder is essentieel om tijdig te kunnen insemineren.
Geboortecyclus
Een acceptabele tussenkalftijd is niet alleen goed voor de duurzaamheid van de veestapel, maar levert ook economisch voordeel op. Gelukkig zijn er daarom steeds meer melkveehouders die het belang inzien van een goede geboortecyclus. Met de huidige prijs van de kalveren is niet het kalf het doel, maar wel de efficiëntie om melk te produceren. Door de melkkoeien ieder jaar te laten kalven, verhoog je de voerefficiëntie in de tweede helft van de lactatie. Hiernaast verhoog je de kans om de individuele koe een extra lactatie te laten maken, met dus een extra piekproductie.
Drachtig
Iedereen weet dat het drachtig krijgen van koeien niet vanzelfsprekend is. Dit blijkt ook uit de oplopende tussenkalftijd met een gemiddelde van 417 dagen en een inseminatiegetal van 2,2 tot 2,5 rietjes per dracht. Dit is volgens ons toe te schrijven aan het feit dat de koeien te snel vervetten. De dieren kalven af met een te ruime conditie. Het overtollige vet moet allemaal worden afgebroken door de lever waarbij ook toxische afvalstoffen vrijkomen, de zogenaamde NEFA’s. Een ander bijkomend probleem is dat de lever progesteron afbreekt. Vanuit vruchtbaarheidsoogpunt is vet dus een zeer schadelijke factor en is het dus van groot belang om melkkoeien en jongvee niet te vet te laten worden. ABZ Diervoeding heeft een rantsoenaanpak die juist hier aandacht voor heeft. Het uitgebalanceerde droogstandsrantsoen is daarbij van het grootste belang.
Cystes
Progesteron is een hormoon dat zorgt voor rust in de periode tussen twee tochten in en natuurlijk ook voor de instandhouding van de dracht. Doordat de lever progesteron afbreekt is er meer kans op cystes met een lange of geen cyclus tot gevolg. Vaak wordt door melkveehouders gezegd dat het niet erg is om een wat hogere tussenkalftijd te hebben aangezien de koeien steeds opener gebouwd en persistenter zijn. Toch is de keuze om ze later drachtig te maken meestal niet een vrijwillige maar een gedwongen keuze omdat de koeien later of geen tocht vertonen.
Tijdig insemineren
Door de bouw van de melkkoeien (minder vlees- meer melktype) is de kans op vervetting steeds groter met alle problemen van dien. Door de koeien dus wel tijdig te insemineren, verhoog je de voerefficiëntie in de tweede helft van de lactatie, is er minder kans op vervetting, meer piekproducties in de levenscyclus en minder problemen rondom afkalven. Kortom; u beschikt over een gezondere veestapel.
Naast de juiste rantsoenaanpak is een goede vruchtbaarheidsregistratie en vruchtbaarheidsbegeleiding nodig. Met een goede registratie in de periode na afkalven tot aan de eerste inseminatie wordt van iedere koe bijgehouden hoe zij gekalfd heeft. Hiervoor kunt u eventueel de Transitiemonitor van ABZ Diervoeding gebruiken. Vraag uw specialist rundveehouderij om deze informatie.
Heeft uw koe baarmoederontsteking gehad, schoont ze goed op, wordt ze op tijd tochtig? Ook dit dient te worden geregistreerd. Als al deze factoren positief zijn, staat er niets in de weg om deze koe met 40 dagen te insemineren. Als er 2,5 inseminaties nodig zijn dan wordt deze koe op 90 dagen drachtig en heeft zij een tussenkalftijd van 370 dagen. Door vroeger te insemineren blijkt dat je ongeveer 0,1 inseminaties meer nodig hebt voor een dracht. Het aantal inseminaties per dracht loopt dus nauwelijks op bij vroeg insemineren. Een goede en regelmatige controle helpt ook bij het vruchtbaarheidsmanagement. De meeste klanten van Cowfocus laten elke twee weken hun verse, probleem- en eventuele drachtige dieren controleren. Er bovenop zitten brengt resultaat, arbeidsvreugde en natuurlijk een beter saldo!
[Met dank aan Maarten van der Snel, www.cowfocus.nl]