Afgelopen jaar is door de goede afrijping de snijmaïs gemiddeld erg droog geoogst. Niet alleen de rijpe korrel zorgde voor het hoge ds%. De maïsstengel was ook erg droog. Samen met een droge voorjaarskuil zorgt dit voor een basisrantsoen met een hoog ds%. Het is daarom nu erg actueel om te zorgen voor voldoende vocht in het voermengsel bij een gemengd rantsoen (PMR of TMR).
Snijmaïs
Normaal hechten fijne en droge (kracht)voerdeeltjes zich aan de snijmaïs tijdens het mengen. Dit is nu niet het geval en dat geeft koeien de mogelijkheid om te selecteren aan het voerhek. ABZ Diervoeding streeft naar een droge stofgehalte van 35 – 40% in het gemengde rantsoen. Het is dan ook belangrijk om water of natte bijproducten toe te voegen. Aan de hand van te mengen hoeveelheden is al snel zo’n 8 liter water per koe nodig om het juiste droge stofgehalte te bereiken.
Bierbostel
Momenteel wordt veel droge bierbostel met een 28% droge stof geleverd aan melkveehouders. Deze bierbostel levert een prima voederwaarde maar zal minder bijdragen aan hechting van voerdeeltjes. De vochtige bierbostel met 22% droge stof is daarvoor meer geschikt. Andere bijproducten die zorgen voor hechting zijn bijvoorbeeld aardappel bijproducten en Corngold.
Minder voerselectie is meer rust
Voerselectie voorkomen is belangrijk. Door koeien die mogelijkheid te ontnemen gaan koeien langer liggen herkauwen. Dit komt ten goede aan de penswerking door een stabielere pH in de pens over de dag heen. Een betere (klauw)gezondheid en hogere melkproductie is het gevolg. Beoordeel uw koeien op vreet- lig- en herkauwgedrag en pas het rantsoen aan indien nodig. Heeft u vragen? Neem dan contact op met uw rundveespecialist.