Bij maïskuilen is de eerste maanden de bestendigheid van zetmeel hoog. Naarmate de kuil langer ligt, weekt de maïskorrel meer in en wordt het zetmeel beter beschikbaar. Om de zetmeelvertering een handje te helpen, kunnen we gebruik maken van een zetmeelafbrekend enzym (amylase). Hierdoor zal het zetmeel sneller vrij komen en de maïs dus meer energie in de pens geven. Hierdoor kan ook het penseiwit beter benut worden waardoor ook de stikstofefficiëntie verbetert. Wij zien dit product al enkele jaren als een mogelijk optie om een rantsoen met te (veel) bestendig zetmeel te corrigeren.
Overgang
Bij de overgang van een oude maïskuil met weinig bestendig zetmeel naar de nieuwe maïskuil komt er minder pensenergie in het rantsoen. U kunt het rantsoen hiervoor corrigeren door bijvoorbeeld meer gerst of tarwe toe te voegen, met risico op pensverzuring. Het pensbestendige maïszetmeel verdwijnt daarbij achterin de darmen of zelfs naar de mest. Denk hierbij aan de maïspitjes. Zonde natuurlijk dat dit zetmeel verloren gaat voor uw koeien die deze energie goed kunnen gebruiken om melk te produceren!
Amylase
In tegenstelling tot veel andere diersoorten, bevat koeienspeeksel nauwelijks amylase. Amylase is een enzym dat zetmeel kan knippen in kleine stukjes energie. Zetmeel-afbraak in de pens gebeurt daarom vaak door de bacteriën die het pH-verlagende melkzuur en propionzuur produceren. Met de toepassing van het in 2016 geïntroduceerde enzym Rumistar kunt u uw koeien helpen dit zetmeel beter te benutten. De kleine stukjes energie die met Rumistar beschikbaar worden gemaakt voor de pens, komen ter beschikking van de celwand afbrekende bacteriën. Hierdoor wordt de verteerbaarheid van uw snijmaïs en daarmee uw voerefficiëntie verhoogd! Onderzoeksresultaten tonen een melkproductie verhoging aan van gemiddeld 1,7 liter gedurende de eerste 100 dagen lactatie.
Rumistar
Rumistar kan via de voermengwagen worden gevoerd. Rumistar is hittestabiel en kan ook mee geperst worden. Overleg met uw rundveespecialist over de juiste toepassing en dosering op uw bedrijf.
Wat kunt u verwachten bij maïsrijke rantsoenen?
- tot 2 kg extra melk per koe per dag;
- betere vezelvertering;
- lager melkureum;
- 3 tot 7% verbetering van de voerefficiëntie;
- minder maïspitjes in de mest.
De inzet van Rumistar levert vooral rendement op bij het voeren van snijmaïs die nog niet lang is geconserveerd. In het voorjaar neemt door de langere bewaarduur de afbraak van zetmeel in de pens vaak al flink toe. Rumistar past dan ook vooral nu in de herfst en winter en bij snijmaïs met een hoge zetmeelbestendigheid. Vooral wanneer de snijmaïs droog is ingekuild (> 36% d.s.) zal de bestendigheid van het zetmeel hoger zijn.
De voordelen op een rijtje:
Wilt u meer informatie over Rumistar?
Neem dan contact op met uw rundveespecialist. Wij helpen u graag!
Contact opnemen >