Ondanks dat elk merk melkrobot uw koeien kan melken, is het voor de veehouder vaak moeilijk zich aan te passen aan het automatische melksysteem. U geeft veel werkzaamheden uit handen zoals melken, krachtvoervoorziening en gezondheidsmetingen. Veel melkveehouders hebben moeite om deze robotgegevens praktisch om te zetten naar een optimale bedrijfsvoering.
Bij robotbegeleidingsbezoeken komen vaak de volgende vragen naar voren:
- Hoe vaak moet de krachtvoerdosering gekalibreerd worden?
- Is de overgang van verschillende voertabellen vlekkeloos?
- Is de krachtvoer opbouw niet begrenst?
- Is de krachtvoer afbouw goed ingesteld?
- Zijn de ingestelde aantal melkingen goed afgestemd op uw specifieke veestapel?
- Besteedt u dagelijks voldoende tijd aan het monitoren van gezondheidsmetingen?
- Wordt u als ondernemer voldoende begeleid in het vertalen van de robotgegevens?
Deze en vele andere vragen spelen op elk robotbedrijf. Elke ondernemer geeft echter een andere invulling en heeft een andere visie op robotmelken.
Basis
De basis is dat een koe wat betreft krachtvoer in het begin van de lactatie opgebouwd en later naar behoefte gevoerd moet worden. Hetzelfde geldt voor de individuele melkfrequentie over de lactatie. Veelal komt de visie en wens van de ondernemer niet overeen met de daadwerkelijke afstelling van het robotsysteem. De gestelde vragen en instellingen moeten bij elk robotmerk anders geïnterpreteerd worden, maar ook op een andere plaats en manier worden ingevoerd. Robotmelken vraagt echter op elk bedrijf om dezelfde uitgangspunten.
Robotgegevens
ABZ Diervoeding realiseert de individuele aanpak met speciaal opgeleide robotspecialisten. Zij kunnen u helpen bij het instellen van uw melkrobot met onze uitgangspunten en aangepast aan uw situatie en wensen. Desgewenst worden al uw robotgegevens ingelezen in onze RobotExpert, waardoor wij een uitstekend inzicht krijgen in de vereiste aanpassingen.
Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact op met één van onze robotspecialisten.