Binnen het rundveeteam van ABZ zijn een aantal robotspecialisten. Deze specialisten zitten verdeeld over alle regio’s, zodat wij ook op het gebied van automatisering ‘het beste dichtbij’ voor u zijn. Onze robotspecialisten zijn veel bezig met het maken van robotanalyses bij bedrijven die werken met een melkrobot. Bij dit werk worden de prestaties van de melkrobot onder een vergrootglas gelegd en wordt er gekeken waar eventuele verbeteringen toegepast kunnen worden.
We zien erg vaak dat er veel verborgen rendement blijft liggen doordat melkrobots niet optimaal zijn ingesteld. Een tijdige ‘optimalisatie’ geeft meer rendement zonder dat er extra kosten gemaakt moeten worden, zonde om te laten liggen!
Hieronder vertellen drie van onze klanten hoe zij de ABZ robotanalyse hebben ervaren:
Hoe draaide het voordat de robotanalyse is gedaan?
De productie was prima en de robot draaide goed, alleen viel het op dat de vrije tijd terug liep doordat er ook meer koeien op de robot kwamen. Ik had altijd 90 – 95 koeien op twee robots en dat werd in korte tijd 110 koeien. De robots zitten dan nog niet vol, maar toch nam de vrije tijd af en zeker in combinatie met volop weidegang. Op een gegeven moment was er nog maar een vrije tijd van 14% en ging de boxtijd boven de 7 minuten.
Hoe ben jij bij de ABZ robotspecialist terecht gekomen?
Mijn specialist zit in het robotteam van ABZ en kwam met het voorstel om de robot uit te lezen.
Waarom heb je een robotanalyse laten doen?
Ik zag dat de vrije tijd te ver terug liep op de robot en ik had het idee dat het met 110 koeien op 2 robots makkelijk moest kunnen, terwijl de robot toch op zijn grenzen liep. Dat bleek na de analyse ook zo te zijn.
Hoe ging de robotspecialist te werk?
Dit speelde in coronatijd en de robot werd op afstand uitgelezen en doorgenomen door de robotspecialist. Vervolgens kwam hij terug met een analyse van de verschillende grenzen waar de robots tegen aanliepen en hebben we de problemen in samenwerking met de robotleverancier opgelost.
Welke verbeterpunten zijn er gevonden door de analyse?
Uit de analyse kwam naar voren dat de afnamesnelheid niet goed stond ingesteld. De manier van afname hebben we dus aan de hand daarvan aangepast. Hierdoor kwam er meer vrije tijd op de robot en kregen de koeien ook meer toegang op de robot. De loop op de robot nam hierdoor toe en dat resulteerde in meer melkingen per dag. Daarnaast kwam onder andere naar voren dat de afbouw van krachtvoer erg hoog stond ingesteld en dat de melktoegang ruimer kon worden ingesteld.
Welke effecten heeft dat gehad op de resultaten?
Door de extra loop had ik uiteindelijk minder ophaal koeien en gingen de koeien weer hun eigen rondjes lopen. De vrije tijd van de robot nam weer toe en zit nu rond de 20%. Hierdoor heb ik weer meer tijd over voor andere dingen.
Hoe draaide het voordat de robotanalyse is gedaan?
Voor de tijd liep het ook wel, maar ik wou graag optimaliseren. Het aantal melkingen per dier per dag was nooit hoog, 2,7 was voor mij al veel.
Hoe ben jij bij de ABZ robotspecialist terecht gekomen?
In de ABZ nieuwsbrief stond informatie over de robotspecialisten. Dit heb ik besproken met mijn eigen ABZ rundveespecialist. Hij heeft vervolgens robotspecialist Mark Boers ingeschakeld om een robotcheck te doen.
Waarom heb je een robot analyse laten doen?
Ik wil proberen het maximale uit de robot te halen, maar ik heb zelf niet de kennis in huis om alle instellingen aan te passen. Daar heb ik mensen voor nodig. Ik heb een team mensen om mij heen zoals de veearts en de voervoorlichter en met elkaar proberen we naar een optimaal resultaat te komen, waarbij ik aan de touwtjes trek. Je moet ook niet alles willen weten.
Hoe ging de robotspecialist te werk?
Robotspecialist Mark Boers kwam samen met mijn eigen rundveespecialist Matthijs van Ommen mee. Mark heeft me uitgelegd wat een robotanalyse inhoud en deze vervolgens uitgevoerd. Vanuit deze analyse kwamen een aantal punten naar voren en dit hebben we aangepast. Samen met dealer MTEC zijn de instellingen aangepast.
Welke verbeterpunten zijn er gevonden door de analyse?
Het aantal melkingen was inderdaad aan de krappe kant, daarom hebben we de melktoegang aangepast aan de behoefte van de koeien. Verder hebben we de toegang van de krachtvoer box veranderd, zodat het systeem beter te begrijpen is voor de koeien. De koeien weten nu waar ze aan toe zijn.
Welke effecten heeft dat gehad op de resultaten?
De loop van de koeien is verbeterd naar 3 melkingen per koe per dag. Dit geeft gelijk veel meer werkplezier.
Hoe draaide het voordat de robotanalyse is gedaan?
We zijn in maart 2021 opgestart met 2 GEA Monoboxen. Voorheen molken we in een 2×6 visgraat melkstal. Melken kostte toen teveel tijd. Daarom zijn we gaan kijken om met robots te gaan melken.
Hoe ben jij bij de ABZ robotspecialist terecht gekomen?
Arjen Goijaarts kwam hier al voor het voeradvies. Hij is ook een robotspecialist. Toen ik het op het woord gooide dat we met robots wilde gaan melken heeft Arjen hier heel fanatiek in meegedacht. Het mooie vond ik dat we open konden sparren hoe we het gingen aanpakken om met robots te gaan melken. Bijvoorbeeld hoe we de robots in de bestaande situatie konden plaatsen. Mede omdat Arjen in dezelfde tijd met robots is gaan melken, konden we elkaar goed ondersteunen in hoe alles in zijn werk gaat.
Waarom heb je een robotanalyse laten doen?
Als je begint met robot melken moet er een hoop gegevens ingesteld worden. Arjen kwam met het voorstel om een aantal keer na de opstart en robotanalyse te maken. Dit gaf veel overzicht om instellingen te optimaliseren.
Hoe ging de robotspecialist te werk?
Arjen is hier een aantal keren geweest om een robotanalyse te maken. Maar ook hebben we een combinatiebezoek gehad met iemand van de robotdealer om te zorgen dat alles in het robotprogramma goed stond en of er vanuit daar nog optimalisatiepunten waren.
Welke verbeterpunten zijn er gevonden door de analyse?
Er is goed bekeken hoe we het doen met het omschakelen van krachtvoerboxen naar robot/ krachtvoersysteem. Daarnaast zijn we ook veranderd van management systeem. Dit is wat wennen en geeft altijd wat kans op foutjes. Gelukkig is Arjen hier scherp op en ziet hij snel als er iets verkeerd gaat.
Welke effecten heeft dat gehad op de resultaten?
We zijn nu een ruim een half jaar aan het melken met robots. De productie is tot op heden zo’n 10% gestegen. We verwachten dat we dit nog hoger kunnen krijgen. Het is prettig dat ik merk dat Arjen dit ook echt als een uitdaging ziet. Zo kunnen we samen werken aan een nog beter resultaat.
Bent u ook geïnteresseerd geraakt in een ABZ robotanalyse?
Neem gerust contact op met één van onze specialisten. Zij komen graag langs om u verder te helpen òf vraag zelf onze gratis ABZ robotanalyse aan:
Gratis robotanalyse aanvragen >