De herfst doet zijn intrede. Na de drukke periode van oogsten, weidegang afbouwen, vers gras voeren en een hoop andere zaken wordt de situatie wat stabieler in de stallen. De graskuilen van 2020 liggen al weer even open en op steeds meer plekken komt de nieuwe snijmaïs ook in het rantsoen. Heeft u naast de rantsoen optimalisatie ook gedacht aan het bijwerken van uw melkrobot? Nu de winterrantsoenen weer aan het voerhek liggen is het een mooi moment om alle robotinstellingen even langs te lopen.
Hieronder een aantal tips:
- Maakt u gebruik van gestuurd koeverkeer, een selectiepoort en/ of bloktijden op de krachtvoerbox om op weidegang te sturen? Kijk dan even of deze instellingen hetzelfde kunnen blijven nu de koeien op stal staan.
- Na het weideseizoen en bij de nieuwe kuilen veranderen de brokken nog wel eens. In een winterrantsoen zal dit voor langere tijd stabiel zijn. Het is daarom een mooi moment om de voerlijnen te kalibreren.
- Vergeet niet om de krachtvoertabellen aan te passen aan uw winterrantsoen. Controleer hierbij of de opstart goed aansluit op de periode dat de voertabel begint te rekenen. Dit kan duidelijk zichtbaar worden in de analyse van ons programma RobotExpert. Kijk ook of de overige voerinstellingen nog kloppen, zoals portiegroottes en voersnelheid.
- Controleer de bezetting op uw robot. Neem hiervoor het aandeel vrije tijd als graadmeter. Heeft u veel of juist weinig vrije tijd, wellicht kunt u dan de robotprestaties verbeteren door de melktoegang te wijzigen. Ook hier kunnen de grafieken van RobotExpert veel inzicht geven.
- Als u dan toch wat extra aandacht aan uw robot geeft, controleer dan ook de route van de brok en maak deze schoon waar nodig. Begin bij de vijzel boven de voermotor en eindig in de voerbak van de robot. Deze route ziet weinig daglicht en kan erg smerig worden. Dit kan invloed hebben op de dosering en opname van de brok!
Nieuwsgierig?
Bent u nieuwsgierig geworden naar een robotanalyse met RobotExpert? Of heeft u hulp nodig bij het controleren van de instellingen? Of het nu gaat om een uitgebreide robotscan of een kleine aanpassing, de robotspecialisten van ABZ Diervoeding helpen u graag: