Donderdag 28 mei jl. werd in Markelo door CRV een themabijeenkomst georganiseerd over vruchtbaarheid. ABZ Diervoeding belichtte het onderwerp vanuit de voeding en bovendien was de groep te gast bij onze klant Henk en Wilma Stokreef in Markelo. In dit artikel bespreken we welke invloed de voeding in de droogstand heeft op de vruchtbaarheid.
Eicelkwaliteit
De kwaliteit van de eicel is sterk afhankelijk van de voedingstoestand van de koe over een periode van 70 tot 90 dagen. Een te bevruchten rijpe eicel begint al te groeien vanuit de oercel op 2,5 tot 3 maanden voor de eisprong. Op 50 dagen insemineren betekent een eicel bevruchten, die de start gehad heeft in de droogstand. Daarom zijn fouten in de droogstand terug te vinden in het bevruchtingsresultaat drie maanden later. De Actief Droogstandsaanpak houdt volledig rekening met deze relatie: gezonde voedermiddelen, ruime voorziening van spoorelementen en vitaminen, juiste voorziening van mineralen en het sturen op een gezonde pensfermentatie en hoge drogestofopname.Vermoedt u dat er sprake kan zijn van zwakke eicellen (slechte tochtexpressie, terugkomers, onregelmatige tocht)? Analyseer dan ook het droogstandsrantsoen in de voorliggende maanden.
Energievoorziening
De vruchtbaarheidscyclus – met name de eicel en het follikel – is zeer gevoelig voor vetzuren die afkomstig zijn van lichaamsvet. De zogenaamde NEFA’s hebben een toxische werking richting de eicellen. NEFA’s komen in de circulatie wanneer de koe conditie verliest. Het is dan ook van het grootste belang om de BCS (Body Condition Score) van de droogstaande koeien gelijk te houden gedurende de droogstand. Hiervoor is het nodig om dagelijks de pensvulling van de droge koeien te monitoren. Deze hoort score 4 te zijn op de schaal 1 t/m 5. Bij een goed samengesteld rantsoen zal de droge koe in staat zijn om voldoende energie en eiwit uit het rantsoen te halen voor de groei van het ongeboren kalf en haar eigen onderhoud.
Nageboorte
Aanblijven van de nageboorte wordt in het algemeen gezien als erg schadelijk voor het snel opschonen van de baarmoeder. Actief Droogstand heeft als referentiewaar- de gesteld dat minimaal 97 procent van de nageboortes binnen 12 uur na afkalven afgekomen moeten zijn. Om dit te bereiken is ook nu een goede drogestofopname cruciaal. Oxidatieve stress als gevolg van NEFA’s verstoren het proces van het afkomen van de nageboorte. Het voeren van 150 gram Vital Dry Extra of 100 gram Vital Dry levert voldoende koper, zink, selenium en vitamine E. Dit zijn de belangrijkste anti-oxidanten. Anti-oxidanten brengen evenwicht en verminderen de schade door oxidatieve stress. Heeft u last van teveel aanblijven van de nageboorte? Voldoende voeropname en het voeren van mineralen is dan al snel effectief voor betere resultaten.
Voorkom vroeg-embryonale sterfte
Zo’n zeven tot acht dagen na de ovulatie kan het bevruchte embryo gaan innestelen in de baarmoederwand. Als dat gebeurt, ontvangt het gele lichaam op de eierstok (dat was eerst het follikel, waar de eicel ‘uitgesprongen’ is) het sein om progesteron te blijven produceren. Progesteron zorgt voor behoud van de dracht en remt het ontstaan van een nieuwe cyclus. Een goede eicel en een gezond embryo zijn voorzien van voldoende vitaminen en spoorelementen om goed te kunnen functioneren en te groeien. Daarom is de voorziening van deze elementen in de voorliggende maanden erg belangrijk. Ook vitamines B, geproduceerd door de pensflora, moeten goed voorradig zijn. Een matige pens-flora (veelal bij verschijnselen van pensverzuring) is erg nadelig voor de voorziening van vitamines B. Om een goede pensflora te behouden gedurende het afkalfmoment moet het droogstandsrantsoen al dezelfde componenten bevatten (in beperkte hoeveelheid) als het droogstandsrantsoen. ABZ Diervoeding rekent voor de droge koeien en de melkkoeien met dezelfde hoeveelheid pensenergie per kg drogestof!
Transitiemonitor
Juist in deze komende maanden gaan er op veel bedrijven weer veel koeien droog vanwege een afkalfpiek in de nazomer. Om de vruchtbaarheid op uw bedrijf op het hoogste niveau te brengen of te houden, is aandacht voor de droogstand vereist. Graag willen wij uw droogstandsrantsoen analyseren en eventuele verbeterpunten aangeven. Om uw resultaten te monitoren kunt u gebruik maken van onze Transitiemonitor. Vraag hiernaar bij uw rundveespecialist.
- Klik hier> voor nog meer informatie over Actief Droogstand of neem contact op met uw rundveespecialist.