Aanvoer van fosfor wordt dé beperkende factor voor de melkproductie op het melkveebedrijf. Om de hoogste fosforefficiëntie te bereiken moeten we de precieze P-behoefte van de koe kennen en daarnaar voeren. Omdat de Kringloopwijzer verplicht wordt gesteld voor alle melkveebedrijven zal op veel bedrijven meer moeten worden gerekend. Rundveespecialisten van ABZ Diervoeding zijn hier volledig voor uitgerust met actuele kennis.
Koe en wetgeving
De visie van ABZ Diervoeding is dat we nauwkeurig omgaan met de fosfor die de koe nodig heeft. Hiervoor zijn precieze Actief normen waarmee de fosforgift per dier per dag wordt geadviseerd. Alle fosfor die boven de behoefte van de veestapel op het bedrijf aanwezig is, wordt door wetgeving beperkend voor productieruimte en geeft kosten voor mestafzet, mestverwerking enz. Rundveespecialisten van ABZ Diervoeding staan u met raad en daad terzijde om uw productieruimte maximaal te laten zijn en de kosten als gevolg van normen die de overheid stelt zoveel mogelijk te voorkomen. Hiervoor werken wij met Component Agro, CRV Mineraal en andere programma’s. Omdat fosfor in de rantsoenen direct effect heeft op productieruimte houden wij graag over beide gebieden het overzicht.
Fosforefficiëntie
Elke kilogram melk onttrekt 0,9 – 1,0 gram fosfor aan de koe. De fosforefficiëntie van melkkoeien wordt bepaald door de onttrekking van fosfor via de melk gedeeld door de gevoerde fosfor via het rantsoen. Als we de fosforefficiëntie van het rantsoen weten, is tegelijkertijd bekend hoeveel kilogram melk er wordt geproduceerd per kilogram fosfaat.
Doen of niet doen
Om binnen hetzelfde bedrijf een verschil in P-efficiëntie te realiseren zijn meerdere acties nodig. Doen?
- Onze concepten Actief Junior, Actief Droogstand, Actief Melken en Structo voeren dragen bij aan de gezondheid en vruchtbaarheid van uw veestapel. Vitale oudere koeien hebben de hoogste fosforefficiëntie. Pas onderdelen toe die passen op uw bedrijf.
- Houd minder jongvee aan zodat het vervangingspercentage op termijn daalt. Jongvee zet fosfor erg inefficiënt om in groei en ontwikkeling, omdat er vaak ver boven de norm fosfor wordt gevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de bekende ‘pinkenkuil’ die verdund met stro een hogere fosforefficiëntie geeft.
- Een hoge voerefficiëntie is voorwaarde voor het behalen van een hoge fosforefficiëntie. Het verhogen van de melkproductie is de belangrijkste manier om de voerefficiënte te verhogen.
- Gebruik de Actief normen voor droogstand. 11 – 12% ruw eiwit per kg droge stof is voldoende, mits gezorgd wordt voor een maximale penswerking bij de droge koeien.
- Wees kritisch op fosfor bij de aankoop van grondstoffen en bijproducten op uw bedrijf. Perspulp of Corngold, het maakt een groot verschil.
- ABZ Diervoeding werkt met nauwkeurige fosfornormen voor melkgevende koeien. Bepaal bij elke rantsoenverandering of er voor krachtvoer kan worden gekozen met een lager fosforgehalte. De toevoeging “milieu” betekent een lager fosforgehalte in de brok.
- Voordeel in de Kringloopwijzer wordt structureel hoger bij verbetering van de kVEM-opbrengst van uw land.
Wilt u met een van onze rundveespecialisten van gedachte wisselen over fosforefficiëntie binnen uw bedrijf? Neem dan contact met ons op.