ABZ Diervoeding wil u handvatten bieden om de zogenaamde ‘droogzetperiode‘ te optimaliseren. Onderstaand treft u uitgebreide informatie over de voeding en verzorging van de koeien voorafgaand aan het droogzetten.
6 weken droogstand
Een persistente en hoge melkproductie is voordelig, maar heeft het nadeel van teveel melk bij het moment van droogzetten. Voor koe en boer een lastig probleem, want de ideale melkgift bij droogzetten is 10 – 12 kg per dag. Langer doormelken van de koeien leidt wel tot een lagere melkgift, maar de koe dient toch 5 à 6 weken droog te staan. Deze periode is nodig om te herstellen en zich voor te bereiden op de volgende afkalving en lactatie. Langer droogzetten is niet gewenst vanwege stofwisselingsproblematiek na het afkalven door mogelijke vervetting. Korter droogzetten dan vier weken leidt tot een verlaagde piekproductie na afkalven bleek uit het Wageningse onderzoeksproject Why Dry.
Stress voorkomen
Wat kunt u doen als bij de veestapel op het moment van droogzetten de melkgift nog te hoog is? Stel zeven liter per melkmaal of hoger. Uitgangspunt is om stress te beperken, de voeropname hoog te houden en toch de melkgift fors af te remmen. Dan is het zaak om gebruik te maken van de natuurlijke weg om melkgift af te remmen. De koe kent via de fysiologische weg een rem op de melkgift: de rem op prolactine-afgifte in de hersenen. Een gevulde melkklier geeft een negatieve feedback naar de hersenen. Wanneer daarnaast ook het drachtigheidshormoon progesteron aanwezig is, wordt de aanmaak van melkplas in de melkklier afgeremd. Eenmaal daags melken doet dus de melkgift snel afnemen. Dit is ook de reden waarom een drachtige koe na een dip van de melkgift moeilijk weer op niveau komt. Ook onregelmatige melktijden zijn negatief voor de melkgift van uw veestapel.
Eiwit verlagen
Een rantsoenverandering zal bij hoogdrachtige koeien leiden tot minder melk. Door te zorgen voor verlaging van het pensbestendige en het pensafbreekbare eiwit ontstaat een tekort aan darmverteerbaar eiwit, wat zich uit in verlagen van de melkafgifte. Probeer het RE-gehalte van het rantsoen te verlagen zonder in te leveren op smakelijkheid, want het is van het grootste belang om de drogestofopname hoog te houden. De drogestofopname mag bij een droogstaande koe niet beneden 12 kg drogestof komen.
Droogzetperiode
Droogzetten in groepen helpt om protocollair te werken. Maak – indien mogelijk – twee weken voorafgaand aan moment van droogzetten een apart te melken groep van drachtige koeien. Zet deze koeien op een rantsoen zoals voornoemd en geef geen brok meer. Verhoog de voeding van vitaminen en sporen door bijvoorbeeld nu al Vital Dry Extra te voeren aangevuld met voldoende calcium. Overleg met uw rundveespecialist over dit rantsoen. Zorg bij het droogzetten voor een klauwbehandeling. Scheer de uiers en zorg voor een hygiënische omgeving door een schoon, zacht en ruim ligbed. Het succes van de droogstandsvoeding begint met de droogzetperiode.
Tips
- Verwijder twee weken voor droogzetten de eiwitgift uit het rantsoen;
- Voer alvast het droogstandsrantsoen wanneer deze koeien afzonderlijk kunnen vreten;
- Zorg voor hygiëne door het uier te scheren en boxen schoon en droog te houden.
Voor uitgebreide informatie, kunt u ten alle tijden contact opnemen met uw rundvee specialist.