Gedurende een praktijkonderzoek door twee stagiaires zijn 700 metingen verricht aan pinken op 14 melkveehouderijbedrijven. Het rantsoen, de groei en de vruchtbaarheid van de pinken zijn in beeld gebracht. Door de schat aan gegevens zijn we meer te weten gekomen over de juiste opfokstrategie van pinken. Deze is namelijk afhankelijk van de aard van het bedrijf.
Vanaf 13 maanden insemineren is mogelijk
Aan de hand van de gemeten borstomvang, hoogtemaat en conditiescore is de groei en ontwikkeling van de pinken in beeld gebracht. De vraag was of de pinken op een leeftijd van 13 maanden inderdaad het juiste gewicht hebben om geïnsemineerd te kunnen worden. Gemiddeld was het gewicht op 13 maanden leeftijd vrijwel gelijk aan onze streefwaarde, namelijk 375 kg. De leeftijd van insemineren was gemiddeld 15,0 maanden. We zagen dat sommige bedrijven ondanks een voldoende gewicht, toch wachten met insemineren. Het gevaar van vervetting is dan erg groot. We hebben daar ook voorbeelden van gezien tijdens het onderzoek
Weiden versus opstallen
Met name bedrijven die hun jongvee niet laten weiden hadden een fors hoger gewicht op 13 maanden leeftijd gecombineerd met een hogere BCS. Het niet tijdig insemineren geeft bij een volledige opfok in de stal een grotere kans op vervetting. Bij een intensieve bedrijfsvoering hoort dan ook een opfokstrategie met insemineren vanaf 13 maanden. Bij een extensieve bedrijfsvoering waarbij veelal geweid wordt, is het raadzaam om pas vanaf 15 maanden te gaan insemineren. Extensieve bedrijven moeten rekenen met een wat langzamere ontwikkeling vanaf het moment van insemineren tot afkalven. De pink heeft dan meer tijd om zich te ontwikkelen tot een melkvaars met voldoende gewicht en skelet. De kosten van het dagrantsoen van de pinken varieerde in het onderzoek van € 1,04 tot € 1,35 per pink per dag. Bij een extensieve bedrijfsvoering kost een wat langere opfok- periode minder vanwege het goedkopere dagrantsoen.
Let op de mineralenvoorziening
Opvallend was dat de gevoerde rantsoenen van de 14 bedrijven onderling niet veel verschilden. Zoals u in de tabel kunt zien was de VEM en Ruw eiwitgehalte van de rantsoenen volgens de norm van ABZ Diervoeding. Het is wel van belang dat de hoeveelheid Vital Junior per dier per dag voldoende wordt verstrekt. Let erop dat de mineralengift bij de pinken overeenkomt met 75 gram per dier per dag Vital Junior. Een voldoende voorziening van selenium is natuurlijk ook in het belang van de pinkenvruchtbaarheid.
Beperk fosfor bij de pinken
In de toekomst wordt het steeds belangrijker om zoveel mogelijk kg melk per kg fosfor te produceren. Deze P-efficiëntie bepaalt de uitkomst van de BEX en Kringloopwijzer. Vooral bij een intensieve bedrijfsvoering is het lonend om bij pinken de aanvoer van P te beperken. In ons onderzoek was de P-overmaat die gevoerd werd gemiddeld 18 gram per dier per dag. Bij een bedrijf met 100 melkkoeien en 60 stuks jongvee zou de aanvoer van fosfaat met 634 kg verlaagd kunnen worden! Alleen met de Structo brok Junior en 100 procent gerststro is deze verlaging volledig te realiseren. Met het toevoegen van stro aan het voermengsel van de pinken wordt natuurlijk ook een verlaging van de P-aanvoer bereikt.
Juiste strategie
In dit artikel zijn in vogelvlucht verschillende aspecten van de opfok van pinken besproken. Het is van belang om de opfokstrategie af te stemmen op uw eigen bedrijfssituatie. Evalueer bijvoorbeeld de conditie, de mineralenvoorziening en de mogelijke beperking van de P-aanvoer bij uw pinken. Als u de lege kolom invult in de eerste tabel heeft u scherp in beeld of uw opfokstrategie moet worden aangepast. Overleg met uw rundveespecialist over de te volgen strategie