Afgelopen jaren is er in het onderzoek bij Schothorst Feed Research hard gewerkt aan een nieuwe structuurwaardering: de E-Structo. Wij hebben dit jaar de nodige stappen gezet om de nieuwe structuurwaardering in onze rantsoenberekeningen toe te passen en er ervaring mee op te doen. Lees hieronder wat hieraan nieuw is en wat de meerwaarde is voor u als veehouder.
Gezonde pens als basis
Voor maximale melkproductie uit eigen ruwvoer is een gezonde penswerking de basis. Daar moet zo veel mogelijk ruwvoer omgezet worden naar voor melkproductie benutbaar energie en eiwit. Niet alleen moet er veel ruwvoer omgezet worden, maar moet de koe dat ook lang kunnen volhouden. Verstoringen in de pens leiden tot verlaagde voeropnames, lagere gehalten, klauwproblemen etc.
E-structo
De E-structo is een verzamelnaam voor drie nieuwe kengetallen:
- E-rumi
- E-acid
- E-buffer
De E-rumi zegt ons iets over hoeveelheid en type celwanden in de pens. Deze zijn nodig voor voldoende herkauwactiviteit en penscontracties.
De E-acid is de maat voor de verzurende waarde van voeders. Dit kan doordat de voeders veel zuren bevatten (bijv. hoog melkzuur in kuil), maar ook de vluchtige vetzuren uit fermentatie in de pens worden hierin berekend.
De E-buffer is een tegenhanger van de E-acid en zegt iets over de bufferende eigenschappen van voeders, maar ook van minerale buffers.
Een rantsoen waarbij deze kenmerken volgens onze norm zijn (tussen de -10 en +10) zorgt voor actieve koeien. Denk hierbij ook aan het bezoekgedrag aan de melkrobot, het voerhek, de krachtvoerbox enzovoorts. In onderstaande schema ziet u wat u kunt verwachten wanneer een E-structo kenmerk onder, op of juist boven de streefwaarde zit in uw rantsoen.
Optimaal rantsoen voor productie, gezondheid en saldo
Met deze kengetallen kunnen we nog beter het rantsoen optimaliseren om het optimum te vinden tussen productie, gezondheid en saldo. Belangrijkste voordeel is dat met deze kengetallen nog beter vooraf bij een nieuwe kuil berekend kan worden hoeveel structuur of buffer er aangevuld moet worden. Dit is van belang omdat overmaat aan structuur onnodig het rantsoen verdunt en ruwvoer verdringt. Een tekort aan structuur is op termijn nog schadelijker. Ook de benodigde hoeveelheid buffer kan met dit systeem exact berekend worden. Dat voorkomt onnodige voerkosten.
Zeker met de extreme verschillen in kuilen die dit jaar gewonnen zijn, denken we voordeel te hebben van de nieuwe E-structo kengetallen. Zij geven ons een beter beeld van het effect op verzuring, buffering en herkauwgedrag al voordat de kuil open is. Zeker bij de hoge prijzen voor mengvoeders is het van belang om onnodige aanvoer van buiten het bedrijf tot een minimum te beperken en maximaal gebruik te maken van eigen ruwvoer.
Meer weten?
Neem dan gerust contact op met één van onze rundveespecialisten of bekijk de video van onze rundveespecialist Marijke Rijnsburger waarin zij uitlegt wat het nieuwe E-structo systeem inhoud.
Contact opnemen >