De eerste 1000 onderzochte maïskuilen door Eurofins zijn gemiddeld droog (39,3%), hebben veel zetmeel (380 gram per kg droge stof) en een hoge plantverteerbaarheid (55%). Na een moeilijke en koude start is op heel veel plaatsen toch een hele goede kwaliteit snijmaïs geoogst met goed afgerijpte kolven. Goed nieuws voor u want dit betekent meer melk uit uw eigen ruwvoer!
998 VEM
Bij het zeven van de mest komen we weinig onverteerde resten van de maïsplant tegen in de grove zeef. De goed verteerbare maïsplant helpt mee aan de penswerking van de koe. In combinatie met een snelle voorjaarskuil is er echter wel eerder wat structuur nodig zoals koolzaadstro voor voldoende ADL in het rantsoen.
Bestendig zetmeel verzadigt de koe
Wanneer maïs met een rijpe korrel is geoogst, is de hoeveelheid zetmeel beschikbaar voor de pens veel lager dan verwacht. Omdat de snijmaïs dit jaar lang groen bleef door het zachte weer, is er tot aan het oogstmoment toe een goede korrelvulling geweest.
Onze 4 tips kunnen u helpen:
1. Zorg voor pensactiviteit door voldoende eiwit en pensenergie te voeren.
Zet evt. gemalen tarwe/ gewalste tarwe/ Lactograan/ maïsgluten in. Als de pens actief is, zal de verblijftijd en afbraak van de snijmaïs in de pens toenemen en daardoor minder verzuring op darmniveau geven.
2. Pas op voor teveel maïsmeel voeren in de brok of in het basisrantsoen bij goede snijmaïs.
Schakel eventueel over op een brok met een lager aandeel maïsmeel wanneer uw snijmaïs veel zetmeel bevat. Zeker in de eerste maanden na de oogst is de kans op overaanbod van zetmeel op darmniveau groot.
3. Zet Rumistar in om de afbraak van de snijmaïs te verbeteren.
Lees meer over Rumistar in het artikel ‘Rumistar: meer melk uit maïs‘: klik hier >
4. Laat na het voeren van de nieuwe maïs mest zeven door uw rundveespecialist.
Omdat zetmeel uit snijmaïs niet stabiel is, kan alleen met mest zeven precies worden vast gesteld wat op dit moment uw koeien nodig hebben!
Heeft u vragen?
Neem gerust contact op met één van onze rundveespecialisten. Zij helpen u graag!
Contact team rundvee >