Het weiden van de koeien kan op allerlei manieren. Omweiden, stripgrazen, standweiden, roterend standweiden; elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Een weidesysteem toepassen is in ieder geval beter dan helemaal geen systeem hebben. Naast de eerder genoemde weidesystemen is er de laatste jaren een nieuw weidesysteem bedacht: het Nieuw Nederlands Weiden (NNW). NNW is de gulden middenweg van de verschillende weidesystemen en kan bij melkveehouders voor meer rendement zorgen van weidegang.
Weideplatform
De basis van NNW is roterend standweiden. Je weidt de koeien op een bepaalde oppervlakte, een weideplatform. Dit platform wordt van tevoren bepaald en opgedeeld in 4 tot 6 gelijke percelen. Op deze manier blijft het grasaanbod iedere dag gelijk. Op het platform blijft de kudde dagelijks roteren tot een tweede platform kan worden gemaaid. Vervolgens kan op het etgroen van het tweede platform weer 4 – 6 gelijke percelen worden gemaakt en kunnen de koeien daar verder op geweid worden. Dan heeft het eerste platform weer de tijd om te groeien tot een maaisnede en zo kan het hele weideseizoen gewisseld worden tussen de verschillende platformen. In figuur 1 staat een voorbeeld van 2 platformen en hoe gelijke percelen kunnen worden gevormd per platform. Soms betekent dit dat percelen moeten worden samengevoegd of dat een perceel moet worden opgedeeld.
Groei is opname
De opname van vers gras wordt met dit systeem bepaald door de grasgroei. Koeien moeten worden ingeschaard bij 12 cm en moeten aan het eind van de dag minimaal 8 cm laten staan. Dit is goed te sturen door de bijvoeding op stal aan te passen aan het grasaanbod in het land. Staat er minder dan 8 cm aan het eind van dag, dan moeten de koeien meer ruwvoer op stal krijgen. Staat er veel meer dan 8 cm, dan kunnen de koeien minder ruwvoer op stal krijgen. Maar hoe kunt u zelf de opname van de koeien berekenen? De grasgroei bepaalt alles. In de zomer is de gemiddelde grasgroei ongeveer 60 kg ds/ha. Wanneer u een platform van 10 ha aanbiedt aan 100 koeien, biedt u dus 60 x 10/100 = 6 kg droge stof vers gras aan. Dit zullen de koeien normaliter in 6-7 uur kunnen eten. Dit betekent dat er nog 9 kg droge stof aan ruwvoer op stal moet worden bijgevoerd. Die hoeveelheid kan per dag worden veranderd door wisselingen in grasgroei en aantal koeien (zie tabel 1).
Praktisch weidesysteem
In de praktijk is gebleken dat het NNW een erg praktisch systeem is en dat melkveehouders gemakkelijk de beweiding en de bijvoeding kunnen bijsturen als de omstandigheden veranderen. Dit resulteert vervolgens in een meer constante productie van de koeien met relatief weinig arbeid.
De huidige praktijk laat zien dat het NNW voor veel melkveehouders een verbetering geeft van hun weideprestaties en dat het vooral economisch gezien tot betere resultaten kan leiden.
Advies & informatie
Wilt u weten hoe het NNW in uw situatie eruit zou kunnen zien? De rundveespecialisten van ABZ Diervoeding kunnen u helpen met het maken van een perceelindeling en het inzichtelijk krijgen van de te voeren hoeveelheden op stal. Is het niet voor dit jaar, dan kunt u alvast nadenken over volgend jaar. Wij helpen u graag.
Contact opnemen >