Op sommige bedrijven zijn de gevolgen van blauwtong duidelijk aanwezig maar er zijn ook veel bedrijven waar de symptomen vaag zijn. Nog steeds komen we helaas op allerlei bedrijven vooral gevolgen tegen bij de pas geboren kalveren.
Blauw/witte waas
Een eerste symptoom wat we nog steeds tegen komen zijn kalveren die geboren worden met een blauw/witte waas op het oog. De waas trekt vaak na enkele weken weg en de kalveren hebben er niet veel last van maar het is wel een duidelijk symptoom. Dit is een verschijnsel van een moederkoe welke tijdens de dracht koorts heeft gehad. Je ziet dit ook wel bij andere infecties.
Te kleine kalveren
Verder hebben we soms ook te maken met kleinere kalveren door mindere groei tijdens de dracht of door een vroeggeboorte. Een te vroeg geboren kalf heeft het dubbel zwaar omdat vaak de biesthoeveelheid en kwaliteit er dan ook niet zijn. Het is belangrijk om die kalveren goed te ondersteunen met een passend melkvoerschema. Vraag uw jongveespecialist om je hiermee te helpen.
‘Domme kalveren’
Dierenkliniek Den Ham schreef een artikel over actualiteiten van uit de kalverstal wat we heel herkenbaar vonden en daarom met u willen delen:
Actualiteit uit de kalverstal: ‘domme kalveren’
De afgelopen weken zien we als dierenartsen bij met name bij pas opgezette kalveren, een typisch beeld. Dit betreft vaak ‘domme kalveren’. De kalverhouder valt op dat de kalveren soms loos staan te dringen bij een hek. Of onophoudelijk aan het zuigen zijn op een buis. Ook is het moeilijk om deze kalveren zelfstandig te laten drinken. In ernstigere gevallen kunnen de kalveren ook liggen en de kop achterover gooien. Dit beeld kennen we natuurlijk ook als symptoom bij hersenvliesontsteking of vitamine B1 tekort. Echter na behandeling met wat voor middel dan ook knappen deze kalveren niet op. Als wij dan op stal komen en deze kalveren nader bekijken blijkt er vaak weinig te vinden, buiten dat de dreigreflex afwezig is, en de kalveren min of meer blind lijken. En soms dwangmatige bewegingen maken. Daarnaast valt ook een doffe en dorre vacht op en soms een wat ongecoördineerde slungelachtige beweging.
Voorkomen?
Wij hebben enkele kalveren pathologisch laten onderzoeken bij de Gezondheidsdienst voor Dieren om de oorzaak te achterhalen. Bij de Gezondheidsdienst voor Dieren zijn de afgelopen weken ook meerdere meldingen van melkveehouders binnen gekomen met soortgelijke dieren.
Wat is er aan de hand?
Bij de ingestuurde kalveren blijkt dat er op sectie sprake is van het geheel ontbreken van de grote hersenen. Verder is er aan de kalveren niets afwijkends te vinden. Bij analyse van het hersenvocht wordt er wel blauwtong virus aangetoond.
Eerder is dit fenomeen ook beschreven bij de blauwtonguitbraak in 2006 en 2007 met het blauwtong virus type 8 (BTV 8). Hetzelfde beeld zien we nu dus ook bij de huidige uitbraak met blauwtong virus type 3 (BTV 3). Het lijkt er op dat een infectie van een melkkoe in een bepaald stadium van de dracht dit type afwijkingen kan veroorzaken. Er is nog verder onderzoek en analyse nodig om te kijken in welk stadium van de dracht dit gebeurt. Voor de komende tijd kan het echter wel vaker voorkomen dat u dit soort kalveren op stal aantreft. De prognose is wisselend, maar bij ernstige gevallen zullen de kalveren de eindstreep helaas niet halen.
Wees voorbereid
Er is natuurlijk heel veel gezegd en geschreven in allerlei vakbladen over het voorkomen of beperken de gevolgen van Blauwtong in de veestapel. Wellicht kunt u iets met de volgende tips:
- Overweeg tijdig in het seizoen uw veestapel te enten.
- Blijf alert op dracht bij uw (jong)vee. Laat eventueel dieren een 2e keer scannen om teleurstelling te voorkomen.
- Zorg er voor dat alle dieren op het bedrijf voldoende mineralen krijgen voor een maximale weerstand.
- Vorig jaar hebben we goede ervaring opgedaan met extra voorziening van B-vitamines om met name de lever van de koe te ondersteunen (30 gram ABZ Vitafit per koe per dag). B-vitamines hebben een belangrijke rol in de omzetting van voedingstoffen naar glucose. Weerstand vraagt heel veel glucose.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met:
Team jongvee >