Na drie droge jaren hebben we in 2021 eindelijk weer eens een groeizaam en vooral vochtig jaar. Met de wisselende weerberichten was het vaak ‘gokken en geluk hebben’ om op het juiste moment gras te maaien. Dat is goed terug te zien in de kuiluitslagen die nu steeds meer binnen komen. Naast een brede variatie aan droge stof gehaltes en voederwaardes, is het helaas geen uitzondering dat er boterzuur in de kuilen zit. Hieronder enkele tips om zoveel mogelijk te voorkomen dat u boterzuur in de melk krijgt bij uw melkrobot.
Boterzuur komt niet in de melk via de koe. De boterzuur die een koe niet nodig heeft voor lichaamsprocessen, wordt door de koe uitgescheten. De boterzuur zit dus in de mest, en helaas is er maar een heel klein beetje mest met boterzuur nodig om de tank te laten omslaan. Als er een verhoogd gehalte aan boterzuur in het ruwvoer zit, is het dus extra belangrijk om hygiënisch te werken, zodat er tijdens het melken geen mest in de buurt komt van de melkbekers.
Vaak zijn er bij melkrobots een aantal zaken in te stellen, die hierbij kunnen helpen.
- Laat het voorbehandelen vaker, langer en intensiever gebeuren, zodat de spenen goed schoon zijn bij aansluiten.
- Probeer het aantal mislukkingen tot een minimum te beperken. Vaak zijn dieren met veel mislukkingen lastig aan te sluiten en geeft dat nog wel eens melkbekers die vallen of verkeerd zitten. Zet koeien met veel mislukkingen in een groep met een lage melktoegang of maak een groep die handmatig aangesloten moet worden.
- Bij verschillende robots wordt de lens/ camera automatisch gereinigd. Laat dit iets vaker gebeuren, zodat hier ook minimaal mest op zit.
- Controleer of de camera/ laser goed staat afgesteld. Wellicht is het weer eens tijd om deze te kalibreren. Dit kan een hoop mislukte aansluitingen voorkomen.
- Probeer de robot en de ruimte er omheen, goed schoon te houden. Hoe minder mest in de buurt, hoe beter!
- Houd de hygiëne in de stal ook in de gaten. Let erop dat de mest vaak genoeg wordt weg geschoven. Zet eventueel de frequentie van de mestschuif/ robot wat hoger en let erop dat de boxen schoon blijven.
- Brand of scheer de uiers wat vaker. Haar op het uier houdt mestdeeltjes makkelijk vast. Bij gladde uiers is dit een stuk minder.
- Scheer de staarten en houdt deze kort, zodat hier ook geen mestresten in kunnen verzamelen.
- Let er wel op dat aanpassingen aan de robot capaciteit kosten. Wanneer het aandeel vrije tijd laag is, kan het verstandig zijn om eerst te kijken of er met aanpassingen meer vrije tijd is te realiseren.
De robotspecialisten van ABZ
Meer weten? Neem gerust contact met ons op: