Beweidingssystemen zijn een veel besproken thema. Heel goed om hierbij stil te staan want alleen een goed plan kan rendement opleveren. De inrichting van het weidesysteem is echter niet het enige waar over nagedacht moet worden. Ook in de stal zijn er genoeg zaken om bij stil te staan, zeker bij robotmelkers! Een prima moment dus om alle melkrobot-instellingen even binnenstebuiten te keren.
Op de foto ziet u robotspecialist Gerrit Kooistra bij de nieuwe Lely A5 melkrobot op zijn ouderlijke bedrijf. Maatschap Kooistra-Elzinga uit Westergeest was één van de testbedrijven voor Lely.
Instellingen voor krachtvoer en melktoegang verdienen de aandacht als er weer gestart wordt met beweiding.
Hieronder enkele tips van ABZ op een rij:
- Robotbezoeken dalen over het algemeen met beweiden. Let op dat er hierdoor niet teveel restvoer ontstaat op de robot. Pas zo nodig de krachtvoerverdeling aan door meer brok op een krachtvoerbox of in de basis te voeren (en dus minder op de robot).
- Let op dat de laatste periodes van het krachtvoersysteem, waarin het gespaarde restvoer genuttigd kan worden, niet tegelijk vallen met het moment dat koeien volop buiten lopen.
- Systemen met selectiepoorten dienen aangestuurd te worden. Een koe blijft binnen als ze melktoegang heeft. Het is in te stellen hoe ver van tevoren (voordat een koe melktoegang heeft) deze binnen moet blijven. Als dit een lange periode is, blijft een koe al ver voordat zij melktoegang heeft binnen. Zeker voor een verse koe is dit nadelig voor de beweiding. Zet aan het begin van het weideseizoen deze instelling op minimaal, zodat de koeien zoveel mogelijk ruimte krijgen om naar buiten te gaan en te wennen aan de weidegang.
- Als de dieren eenmaal in een nieuw ritme zitten, kan deze instelling weer opgeschroefd worden. Hiermee kan er goed gestuurd worden op het aantal melkingen.
- Controleer of de melktoegang nog in evenwicht is met de melkproductie. Als de melktoegang erg ruim staat ingesteld, wordt het voor een koe ook lastiger om toestemming te krijgen naar buiten te gaan.
- Plan een hoofdreiniging op het tijdstip dat de meeste koeien buiten zijn. Zo is de robot maximaal beschikbaar voor de koeien als ze binnen zijn.
De robotspecialisten van ABZ
Mocht u er niet zeker van zijn dat de instellingen goed staan, dan kunnen de robotspecialisten van ABZ u hier goed in ondersteunen. Neem gerust contact met ons op: