Door het koude weer gedurende het groeiseizoen van de 1e en 2e snede was de verhouting van het gras heel gering. Een zeer hoge verteerbaarheid en lage ADL zijn het gevolg. De benutting van de hoge voederwaarde vindt bij koeien in de pens plaats. Als koeien niet genoeg herkauwen neemt de benutting direct af en is de melkproductie lager dan verwacht. Melken = voeropname x (liggend) herkauwen.
E-structo kenmerken zorgen voor voeropname x herkauwen
Het antwoord dit stalseizoen op de snel verteerbare graskuilen zijn de E-structo kenmerken waarmee wij uw rantsoen berekenen: E-rumi, E-acid en E-buffer. In onderstaande schema ziet u wat u kunt verwachten bij de ideale waarde van deze kenmerken (tussen de -10 en +10). Ook ziet u wat de effecten zijn van te weinig of juist teveel.
-10 | ACTIEF | +10 | |
E-rumi |
|
|
|
E-acid |
|
|
|
E-buffer |
|
|
|
E-structo | Maximale vet- en eiwitaanmaak en actieve koeien zorgen voor hoogste saldo! |
E-rumi de grootste uitdaging
E-rumi zegt iets over de mate waarin het rantsoen bijdraagt aan het herkauwen van de koeien en daarmee dus aan de benutting van het rantsoen. De graskuilen hebben een super hoge voederwaarde waardoor meer herkauwen direct zal zorgen voor een hogere melkproductie. We zien in de praktijk dat er vaak wel structuur wordt toegevoegd aan het rantsoen maar met onvoldoende effect.
- Er wordt te weinig structuur toegevoegd waardoor effect niet zichtbaar is.
- De structuur wordt uitgeselecteerd doordat de deeltjes veel grover zijn dan de graskuil.
- De structuurbron is niet smakelijk genoeg.
- De structuur wordt niet goed verdeeld over de gehele dag.
- Alleen ‘baas-koeien’ krijgen de structuur.
Kies de juiste structuurbron
In het onderstaande schema ziet u dat bijvoorbeeld sojahullen een heel mooie structuurbron is met een hoge waarde voor E-rumi. Sojahullen heeft een kleine deeltjesgrootte dus laat zich goed verdelen over het rantsoen en daarmee over de dag. Sojahullen heeft een lage verzadigingswaarde dus zal niet leiden tot een lagere opname droge stof, integendeel.
E-rumi | E-acid | E-buffer | VW | |
Koolzaadstro | +207 | -86 | -19 | 2,00 |
Tarwestro | +159 | -50 | -15 | 1,66 |
Gerstestro | +157 | -43 | -23 | 1,66 |
Luzerne | +37 | -47 | +67 | 0,36 |
Bierbostel | +98 | -54 | -85 | 1,04 |
Perspulp | +12 | -17 | -53 | 0,89 |
Sojahullen | +155 | -65 | 0 | 0,35 |
PEB-brok | +56 | -19 | +27 | 0,32 |
Wat zien we nu met mest zeven?
We schatten de benodigde structuur in VoerExpert door middel van de E-rumi. Achteraf evalueren we ons zelf met het zeven van de mest. Momenteel zien we inderdaad in veel rantsoenen dat de benutting in de pens onvoldoende was. In de grove zeef (ook wel structuurzeef of managementzeef genoemd) vinden we teveel ongelijk geherkauwde deeltjes. Verder zien we vaak in de grove zeef darmslijm omdat de darmwand wordt geïrriteerd doordat daar nog te veel voer alsnog wordt gefermenteerd in de dikke darm.