De afgelopen jaren zijn de boeken ingegaan als prima ‘maïsjaren’. Dit jaar lag dat echter anders door de droge en hete zomer. De opbrengsten en de voederwaarde van de geoogste snijmaïs zijn dit jaar over het algemeen minder, wisselend per regio. Om uw veestapel te kunnen voorzien van voldoende energie, is het belangrijk het rantsoen aan te passen naar de maïs die u heeft ingekuild.
Maïsjaar 2018
Het voorjaar van 2018 bleef vrij lang koud en nat. Totdat eind april het weer omsloeg en de bodem snel opwarmde. Door aanhoudende warmte en vocht in de bodem, kiemde het maïszaad snel en volgde een snelle opkomst. Verschillend per regio, sloeg de droogte begin juni toe. De maïsplanten zijn in een vroeg stadium overgegaan van groeien naar bloeien. In extreme gevallen kwam door een gebrek aan vocht de kolf- en korrelzetting niet tot stand. In de praktijk zien we dat de vroege rassen die tijdig gezaaid zijn, het best door de droge zomer heen zijn gekomen. De kolfzetting vond dit jaar plaats in een vroeg stadium, wat ertoe heeft geleid dat de afrijpingsfase eerder plaatsvond dan andere jaren. Vier weken eerder hakselen was eerder regel dan uitzondering.
Voederwaarde
Uit de eerste kuilanalyses blijkt dat de variatie in voederwaarde groot is. Kolfarme maïs die vroeg gehakseld is, is nog relatief nat (32% d.s.). Door een hoog aandeel suikers en de goede verteerbaarheid van de plant lijkt de smakelijkheid van deze maïs goed te zijn. Echter ontbreekt het zetmeel. Er zijn ook regio’s waar kwalitatief mooie maïskuilen aangelegd zijn, maar hier is de opbrengst minder dan andere jaren. In beide situaties is het van belang dit mee te nemen bij het samenstellen van uw rantsoen.
Glucogene energie
Het is belangrijk om uw koeien voldoende glucogene energie aan te bieden om de Negatieve Energie Balans (NEB) zoveel mogelijk te beperken. Bij het voeren van minder(e) maïs kan het rantsoen geoptimaliseerd worden door aankoop van bijproducten zoals: aardappelproducten, corngold, maïs of perspulp. Vanwege een tegenvallende oogst is de beschikbaarheid van deze producten beperkt, wat heeft geleid tot hoge prijzen. Een andere optie om het energieaanbod op peil te houden is het samenstellen van een R-brok of R-meel met zetmeelrijke grondstoffen, zoals: gerst, tarwe, maïsmeel of maïsgluten. U kunt samen met uw rundveespecialist uw bedrijfseigen samenstelling maken om het energieaanbod op peil te houden, ondanks minder(e) maïs.
Kolfarme maïs | Gemiddelde maïs | Zeer goede kolf | |
Droge stof (%) | 32 | 36 | 36 |
Zetmeel | < 300 | 300 – 350 | > 350 |
VC-NDF (%) | > 55 | > 55 | 50 – 55 |
VEM | < 950 | 950 – 980 | > 980 |