‘Méér melk uit gras’ was het thema van de Actief Ruwvoerdagen die op 23 en 24 mei bij familie Veltkamp in Markelo en familie Veneman in Vroomshoop gehouden zijn. Onder prachtige omstandigheden werden deels binnen en deels buiten twee interessante workshops verzorgd. Gerard Abbink van Groeikracht nam zijn workshopdeelnemers mee het land in om samen te zien hoe de bodem aan het werk is. Onze productmanager Izak van Engelen besprak de strategie om zo goed mogelijk méér melk uit gras te winnen.
Bodemleven
Onder de graszode is een leger aan micro-organismen aan het werk om de grasplant van voeding te voorzien. Daarvoor zijn in de bodem omstandigheden als pH, lucht, vocht en temperatuur bepalend. Gerard Abbink: “Bemesten is het voeren van bodemleven; je moet de bodem aan de praat houden”. Daarom is Gerards advies om te sturen op een juiste koolstof/stikstofverhouding, zodat de langzaam werkende bodemschimmels goed kunnen samenwerken met de snelwerkende bodembacteriën. Ook de bemesting met de elementen kwam ter sprake zoals N, K, S en Ca. Kies ervoor om een pH van 6,0 te behalen. Calcium is nodig voor goede beschikbaarheid van voedingselementen in de graszode. Een teveel aan magnesium verlaagt dit effect van calcium. Je land verzorgen voor een goed bodemleven en effectieve bemesting vraagt goede zorg voor de structuur van de bodem. Gerard Abbink: “Houd de bodem aan het werk”.
Roterend Standweiden
In zowel Markelo als Vroomshoop liet Izak van Engelen zien hoe door Roterend Standweiden een hogere opname van vers gras gehaald zou kunnen worden. De workshop was dan ook erg praktisch, want we konden ter plekke de situatie in het gras beoordelen. Roterend Standweiden lijkt goed te passen bij de huidige grote voervoorraden en de wens om de melkproductie van de koeien op peil te houden. “Als je weidt, ga dan planmatiger weiden en probeer de totale opname vers gras per koe per jaar te verhogen”. Op beide bedrijven werd geschetst hoe de huiskavel in drie blokken kan worden verdeeld die elk weer bestaan uit 5 – 7 percelen. Met drie blokken kan er veel etgroen geweid worden, omdat je telkens twee blokken kunt maaien.
Hogere voederwaarde
Wanneer gras wordt gevoerd met een hogere voederwaarde stijgt de opname van ruwvoer. Vers gras is daarbij het meest complete voer, omdat er nog geen suikers verloren zijn door conservering. Een juiste bijvoeding op stal is van groot belang, omdat de variatie van vers gras groot is. Het doel is een volle pens. “Een volle pens geeft een volle tank”.
Heeft u vragen of wenst u meer informatie? Neem dan contact op met uw rundveespecialist.