Ongeveer 50 geïnteresseerde maïstelers kwamen dinsdag 1 september jl. naar de maïsdemo bij de familie Goijaarts in Schijndel om te kijken naar de verschillen tussen de rassen. Een aantal hadden van thuis een aantal maïsplanten meegenomen om deze te laten onderzoeken door de mobiele NIRS van LG.
De groep werd tijdens de middag in drieën gedeeld. Tijdens de 3 workshops werden de LG-rassen besproken, werd maïs onderzocht door de mobiele NIRS en vertelde rundveespecialist Arjen Goijaarts het een en ander over de beoordeling van de afrijping van de maïs en de beoordeling van een snijmaïs analyse.
De volgende tips zijn zeker ook handig voor u:
- Ga alvast de afrijping van uw snijmaïs controleren. Zeker een vroeg ras is al aan het afrijpen. Niet beregende maïs op zandgrond heeft ook al een hoog droge stof gehalte. Wel beregende maïs lijkt iets later te komen.
Let op: rijpe korrel = maïs rijp. - Kolven lijken in het algemeen goed gevuld. Gelukkig kwam de hittegolf net na de bloei. Wel lijken niet overal de kolven erg groot wat waarschijnlijk te maken heeft met de erg droge omstandigheden tijdens de 1e periode.
- Zorg alvast voor een super schone sleufsilo of kuilplaat.
- De maïs lijkt ook dit jaar weer droog te worden wat de kans op broei tijdens het uitkuilen vergroot. Gebruik daarom bijvoorbeeld Pioneer 11A44 (50913) als broeiremmer. Eventueel alleen de bovenste 0,5 – 1,0 meter daarmee behandelen.
- Droge maïs zeer goed (laten) aanrijden. Organiseer eventueel een extra aanrijtrekker naast de shovel.
- Controleer de korrelkneuzing en de haksellengte tijdens de oogst. Gebruik daarvoor onze handleiding om ‘objectief de maïs te beoordelen‘.