Snel verteerbare kuilen, hoge melkprijzen en een dreigend ruwvoertekort. Drie redenen om het voeren van Startbrok PEB of Structobrok te overwegen. Bij het voeren van de Startbrok PEB wordt in de 1e honderd dagen bovenop 5 kg van de huidige brok nog zo’n 10 kg brok extra gevoerd. Er zijn ook bedrijven waar tot ver in de lactatie de PEB-brok wordt gevoerd In dat geval praten we eigenlijk over Structo voeren.
PEB
PEB staat voor Positieve Energie Balans. Deze startbrok geeft de mogelijkheid om, zonder grote wijzigingen aan het huidige rantsoen, koeien aan het begin van de lactatie snel op behoefte te kunnen voeren. De enige vereiste aan dit systeem is dat er twee krachtvoersoorten gevoerd moeten kunnen worden. Net als de Structobrok is de PEB brok een rustige brok waarvan veel gevoerd kan worden, met het verschil dat de PEB brok enkel aan verse koeien gevoerd wordt.
Door de lagere verzadigingswaarde van brok ten opzichte van ruwvoer en het hoge aandeel rustig verteerbare grondstoffen in de PEB brok, ontstaat de mogelijkheid om op een veilige manier meer kilo’s droge stof aan voer in de koe te krijgen. Hier ligt precies het probleem van de NEB. De koe wil zijn energiebehoefte wel aanvullen, maar kan simpelweg niet genoeg (ruw)voer plaatsen in de pens om aan deze behoefte te voldoen. Bij een PEB rantsoen wordt naast een standaard basis rantsoen gerekend met 5 kg productiebrok die normaal ook gevoerd wordt en 10 kg PEB brok per koe per dag. Door de hogere droge stof opname die hierbij gecreëerd wordt, is het mogelijk meer voedingsstoffen in de verse koe te krijgen. Hiermee wordt de NEB minder groot en wordt de verse koe optimaal ondersteund.
Conditie in balans
Zo’n 10 jaar geleden hebben we een uitgebreid onderzoek gedaan naar de resultaten op bedrijven die de PEB-brok voerden. Lees hieronder verder wat onze bevindingen waren:
Eén van de makkelijkst waarneembare kenmerken van een NEB is conditieafname. Een te grote conditieafname betekent veel afbraak van lichaamsvetten en eiwitten, wat weer resulteert in veel NEFA’s in het bloed, een overbelaste lever, slepende melkziekte en slechte vruchtbaarheid.
Als ijkpunt wordt vaak genoemd dat een verse koe niet meer dan één punt in conditie mag afnemen. Op de PEB brok voerende bedrijven die zijn gevolgd, zijn iedere 2 – 3 weken de verse koeien gescoord op onder andere de conditiescore (BCS). Zo kon het conditieverloop goed gevolgd worden. Uit deze gegevens bleek dat met de PEB brok de conditie van de verse koeien goed stabiel is te houden. Alle bedrijven bleven ruim onder de vuistregel van maximaal één punt daling.
Bij de meeste PEB bedrijven was vanaf dag 40 in lactatie geen conditieverval meer waar te nemen, een duidelijk signaal van een Positieve Energie Balans!
Energie voor ..
Door de NEB goed op te vangen met de PEB brok, moet de koe dus beter over haar energie kunnen beschikken. De melkproductie van PEB koeien is beoordeeld aan de hand van de melkcontrole, dit was bij negen bedrijven mogelijk. Door bedrijven langere tijd te volgen, zijn er genoeg controles beschikbaar om het verloop te beoordelen. Hier is te zien dat de koeien heel persistent produceren, zonder dat er na een piek een forse daling komt. De koeien hebben voldoende energie om de productie vast te houden.
Naast de productie, kan de koe natuurlijk ook energie in lichaamsonderhoud stoppen. Bij de bedrijven kwam dit goed tot uiting in de vruchtbaarheidscijfers. Bij acht van de bedrijven was het mogelijk de vruchtbaarheidscijfers te monitoren. Door het bijhouden van inseminaties, terugkomers en drachtcontroles zijn onder andere de tussenkalftijd (TKT) en het aantal inseminaties per dracht te berekenen.
In figuur 6 en 7 zijn deze kengetallen weergegeven in de huidige situatie en van de laatste STO voor het inzetten van de PEB. Hieruit blijkt dat de extra energie uit een PEB rantsoen behoorlijke voordelen kan opleveren op het gebied van vruchtbaarheid.
Een kortere NEB betekent minder NEFA’s in het bloed en dus een beter milieu voor de organen, ook in de baarmoeder. Dat is positief voor een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Bij een kortere NEB heeft een koe ook weer eerder energie ter beschikking om de eicelontwikkeling maximaal te ondersteunen. Dit samen geeft een grotere kans op een geslaagde inseminatie en een lagere TKT.
De volgende ronde
De PEB brok is dus een echte gezondheidsbevorderaar. De koeien slijten veel minder aan het begin van de lactatie, het is net dat beetje extra wat een koe nodig heeft om de NEB te boven te komen en gezond de rest van de lactatie in te kunnen gaan. Dit zal op de langere termijn ook voordeel geven op de levensduur van de koeien.
Inmiddels hebben de eerste PEB koeien alweer gekalfd en staan er verschillende PEB koeien droog. Ook deze koeien staan prima in conditie en beloven veel goeds richting de volgende lactatie.
De PEB brok is geschikt voor ieder type rantsoen. Wilt u uw verse koeien ook naar behoefte kunnen voeren? Neem dan contact op met één van onze rundvee specialisten. Zij komen graag uitleggen hoe u gebruik kunt maken van de PEB brok.