De voorjaars- en zomerkuilen kenmerken zich door een lage hoeveelheid van een belangrijk element voor de Actieve koe: fosfor. De reden is de al langere afwezigheid van fosfaatmeststoffen en de slechts langzaam op gang gekomen werking van de toegediende dierlijke mest. Gelukkig kunnen en mogen we de koeien prima naar behoefte fosfor voeren.
Ruw eiwit en fosfor in uw graskuil
Gemiddeld hadden de voorjaarskuilen dit jaar 3,2 gram P en de zomerkuilen 3,3 gram P per kg droge stof. In de praktijk zien we veel graskuilen met minder dan 3 gram P. De hoeveelheid fosfor moet u altijd in verhouding zien met het eiwitgehalte van een graskuil. Immers is fosfor een bouwsteen van eiwit.
Ruw eiwit totaal delen door 50
Wilt u weten of uw eigen graskuil weinig fosfor bevat? Deel dan de hoeveelheid ruw eiwit totaal door 50. Als de werkelijke P in de graskuil lager is dan de uitkomst dan dient u extra alert te zijn op voldoende voorziening van fosfor aan uw dieren. Voorbeeld: Het ruw eiwit totaal gehalte van een graskuil is 180 en de P is 2,9. 180 gedeeld door 50 is 3,6. Deze graskuil heeft duidelijk een lagere P.
Functie van fosfor
De belangrijkste functie van fosfor is de energievoorziening van de koe. Met een tekort aan fosfor kan er geen ATP worden gevormd. ATP’s zijn de energiedragers (wagonnetjes) in de koe die de energie aan de spieren leveren. Vaak zie je dan ook bij een fosfortekort een tegenvallende voerefficiëntie. Het eerste koesignaal is de pensvulling van de koeien. Wanneer er volop fris voer wordt aangeboden maar de pensvulling achterblijft kan dit een signaal zijn van een fosfortekort. Bedenk dat de pensmicroben naast eiwit ook fosfor en zwavel nodig hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen.
Actief normen
Uiteraard rekenen onze rundveespecialisten met onze Actief normen waarbij alle elementen die een koe nodig heeft in een juiste balans met elkaar worden gevoerd. Kenmerkend voor onze aanpak is dat wij hierbij de behoefte van de koe volgen. Dat betekent dat de fosforvoorziening aangepast wordt aan de melkproductie van de koe. Met de Actief normen wordt gestuurd op de actieve pens. Een actieve pens zorgt voor herkauwactiviteit. Hierdoor wordt fosfor uit ruwvoer goed beschikbaar gemaakt. Daarnaast zorgt herkauwen ook voor fosforrecycling via speeksel. Dit fosfor kan weer benut worden door pensmicroben.
Droogstand
Een droogstaande koe heeft een lage fosforbehoefte. Het is echter wel van belang dat bij een droogstaande koe wordt gezorgd voor een maximale afbraak van het ruwe celstofrijke rantsoen. Immers moet voorkomen worden dat fosfor onbenut de koe weer verlaat. Naast het precies fosfor voeren, hoort daarom in de droogstand ook gezorgd te worden voor voldoende pensenergie uit bij voorkeur suiker.
Fosforrijke voeders
De volgende voeders bevatten veel fosfor die juist goed beschikbaar zijn voor de pens.
P-gehalte | |
Raapschilfers | 10,2 |
Maïsglutenvoermeel | 9,7 |
Lijnzaad | 8,1 |
Droge bierbostel (27% ds) | 7,4 |
Corngold | 6,4 |
Tips van ABZ:
- Deel het ruw eiwit totaal gehalte van uw graskuil door 50 om het fosforgehalte goed te kunnen beoordelen.
- Wees alert op onvoldoende pensvulling bij aanbod van voldoende en fris voer.
- Laat bij een fosfor arme graskuil het droogstands – en melkvee rantsoen doorrekenen met onze Actief normen.
- Voor voldoende op de pens om de fosforbenutting te maximaliseren. Gebruik eventueel een geschikt voedermiddel of voeg monocalciumfosfaat (22,5% P) toe aan het rantsoen.
Meer weten over fosfor voeren?
Vraag onze rundveespecialisten om meer informatie. Zij helpen u graag!
Contact