Er is duidelijk meer interesse voor vers gras voeren op stal oftewel zomerstalvoeren. Bij zomerstalvoeren kan met lage kosten veel melk direct uit ruwvoer worden gehaald. Dit vraagt echter een enorm aanpassingsvermogen van de melkveehouder. Graag willen wij u hierbij terzijde staan met advies:
Zomerstalvoeren
Het groeistadium van gras voor zomerstalvoeren kan iets ouder zijn dan voor beweiden, om zo meer groeikracht te benutten. Streef naar 2.500 kg droge stof per ha in het voorjaar waardoor je compleet gras voert waar de koeien veel van op kunnen nemen, zonder problemen. Wanneer er ook wordt geweid, kan er het beste gekozen worden voor ‘power-weiden’ naast wat completer vers gras op stal. Begin in de maand wanneer de weersvooruitzichten wat stabiel zijn. Het is belangrijk om goed te beginnen en door te gaan. Door op tijd te beginnen creëer je groeitrappen. Omdat in het voorjaar de groei van het gras enorm is, geeft dit al snel de flexibiliteit die nodig is bij zomerstalvoeren.
Wel/geen bijvoeding met snijmaïs bepaalt bemesting
Pas de N-bemesting aan voor het juiste ruw eiwitgehalte van het verse gras. Dit hangt van van wel/ geen bijvoeding met o.a. snijmaïs. Streef naar een ruw eiwitgehalte van 15 – 16% per kg droge stof aan het voerhek. Zonder bijvoeding van snijmaïs is minimaal 60 – 65 kg beschikbare N nodig per ha. Met bijvoeding van snijmaïs is het verstandig de hoeveelheid beschikbare N aan te passen. Vooral bij natte omstandigheden is het belangrijk om niet de kort te maaien zodat de pick-up van de opraapwagen de eventuele mestresten laat liggen. Gelukkig heeft het nu veel geregend na de drijfmestgift zodat dit voorjaar het risico op mestresten niet zo hoog zal zijn.
Maai een droog product
Maai een droog product, dus bij voorkeur in de loop van de dag. Bij koude nachten: tweede helft van de ochtend halen. Bij warme nachten tweede helft van de middag halen. In het algemeen ligt het kantelpunt van de nachttemperatuur rond de langste dag van het jaar. Probleem van een koude nacht en volop zon is dat de hoeveelheid gevoerde suikers enorm in overmaat is ten opzichte van het beschikbare eiwit in de pens. Wanneer u nog najaarskuil op voorraad hebt, kan deze ook het beste worden bijgevoerd in de periode tot de langste dag.
Stuur op ureum en eiwitgehalte in de melk
Zolang de mest goed is en de melkproductie ook, is een ureumgetal van 15 of lager geen probleem. Gaat een daling van het ureumgetal echter samen met een daling van het eiwitgehalte dan is aanvulling met eiwit nodig. Naast een eiwitrijke graskuil kan worden bijgestuurd met eiwitrijke grondstoffen met 3VA-code 132. Gemalen raapzaadschroot of raapzaadschilfers hebben deze 3VA-code en zullen dus het beste corrigeren zodat de pens meer in balans wordt gevoerd. Een complete aanvulling kan worden gegeven met Compensvoeders. Hieronder twee voorbeelden van recepten die perfect passen bij een eiwittekort bij zomerstalvoeren.
Recepten die passen bij zomerstalvoeren:
Code | Naam | Grondstoffen | VEM | Ruw eiwit |
32.001 | Compensmeel 0/50/50/0 |
raapzaadschroot, sojaschroot | 915 | 374 |
32.037 | Compensmeel soja/raapschilfers | raapzaadschilfers, sojaschroot | 1.010 | 368 |
Overige aandachtspunten bij zomerstalvoeren:
- Zo weinig mogelijk kneuzen bij maaien, oprapen en laden van het gras. Meer kneuzing geeft meer vrijkomen van voedingsstoffen (suiker en eiwit). Dat veroorzaakt sneller broei en geeft een nog snellere afbraak in de pens.
- Vooral bij robotmelken is het belangrijk dat de koeien niet te veel vers gras ineens opnemen. Blijf de koeien monitoren op activiteit. Schuif het gras vaker op een dag aan zodat de opname wat meer wordt verdeeld. Pas bij minder activiteit het te maaien gras aan en maai bijvoorbeeld met iets meer lengte en structuur.
- Voer eventueel het verse gras over het voermengsel heen. Geen voermengsel over het verse gras voeren.
- Zorg voor genoeg gras voor de nacht. Houd er rekening mee dat vers gras normaal 15 – 20% droge stof bevat, dus voor de nacht is er voor 6 kg droge stof ongeveer 35 – 40 kg product vers gras per koe nodig.
- Blijf zorgen voor de Actieve ABZ koe. Pas eventueel de keuze van het aanvullende krachtvoer aan. Bij snel groeiend gras is een Garantbrok of Weidebrok een rustige aanvulling voor de verse koe.
Advies & informatie over zomerstalvoeren
Heeft u een vraag over ‘zomerstalvoeren‘? Wij helpen u graag.
Contact opnemen >