De kosten voor mestafzet worden steeds hoger op de melkveebedrijven. Door strengere regelgeving en de steeds krappere plaatsingsruimte zijn steeds meer veehouders meer geld kwijt aan mestafzet. Streef naar een lager ureumgehalte in de melk. Dit scheelt aan de voorkant al een aantal kuubs die minder te hoeven worden afgevoerd.
Stikstof- en fosfaatexcretie
1 punt melkureum lager zorgt voor 1,5 kg N per koe minder of meer afvoeren. Bij een gemiddeld bedrijf met 100 melk- en kalfkoeien is dat dus 150 kg N. Uitgaande van 4 kg N per kuub rundveedrijfmest is dit 37,5 kuub totaal. Met bijvoorbeeld € 20,- mestafzetkosten per kuub rundveedrijfmest is 1 punt lager ureum in de melk € 750,- besparen op het gemiddelde melkveebedrijf.
15 – 20 is ideale ureumgehalte
Wanneer uw ureumgetal hoger is dan 20, is er zeker nog ruimte om het ureum te verlagen zonder dat dit melkproductie kost. Bij een ureum lager dan 15 is de kans groot dat de pens te weinig eiwit krijgt en dat dit ten koste gaat van de melkeiwitproductie. Alleen in het vroege voorjaar met een super hoge opname van vers gras lijkt een ureum lager dan 15 prima samen te kunnen gaan met een hoge melkproductie maar dat is dan vaak tijdelijk.
Ureum hoger dan 20?
In de eerste plaats is het van groot belang dat het ruw eiwitgehalte van uw rantsoen niet hoger is dan 150 – 160 gram. We rekenen hierbij met ruw eiwit totaal d.w.z. inclusief ammoniak en nitraat dat met graskuil mee komt.
Vervolgens is het de kunst om uw rantsoen zo samen te stellen dat op het moment dat er snel, geleidelijk of langzaam penseiwit voor de pensmicroben beschikbaar komt er tegelijkertijd in de juiste verhouding snel, geleidelijk of langzame energie aanwezig is.
In veel rantsoenen is er een overmaat aan juist snel penseiwit waar onvoldoende snelle pensenergie tegenover staat en daardoor zorgt voor een hoger ureumgetal. Corrigeer in dit geval met bijvoorbeeld suiker uit Palatinose of Farmerssiroop, tarwe, gerst of suikerrijke bietenpulp.
Kies juiste eiwitgehalte in de Productiebrok
Onze Productiebrokken variëren in eiwitgehalte. Overweeg een lager eiwitgehalte in de Productiebrok (bijvoorbeeld 145 i.p.v. 160 gram ruw eiwit).
Ureumchallenge
Bekijk filmpjes van collega’s die hebben meegedaan aan onze Ureum Challenge vorig jaar. Klik hier > Wat in de zomer bij zoveel veehouders is gelukt, moet in een winter toch ook mogelijk zijn.
Hulp nodig bij verlagen melkureum? Neem contact op met èèn van onze rundveespecialisten.
Contact team rundvee