Lactograan is het smakelijke alternatief voor Sodagrain. In de praktijk varieert de hoeveelheid die per koe per dag wordt gevoerd. Dit is vooral afhankelijk van de beoogde melkproductie en de hoeveelheid beschikbare snijmaïs. Bij meer dan 2 kg Lactograan per koe is het belangrijk om het ‘Brinta-effect’ na te streven. maar wat bedoelt ABZ nu precies met het ‘Brinta-effect’? Dat leggen we graag aan u uit:
Natuurlijke ontsluiting van Lactograan
Met het ‘Brinta-effect’ van Lactograan bedoelen we het inweken van Lactograan met water waardoor op een natuurlijke manier Lactograan wordt ontsloten. Hierdoor is het sneller bereikbaar voor de pensbacteriën die Lactograan omzetten in propionzuur. Wanneer meer dan 2 kg Lactograan per koe wordt gevoerd, is dit aan te raden omdat dan ook bij een verhoging van de gift de omzetting naar propionzuur in de pens blijft toenemen. De pens wordt zo nog meer aan het werk gezet waardoor de voeropname en melkproductie kan stijgen.
Los en/ of in het voermengsel inweken
Inweken van Lactograan met water kan eenvoudig in de kruiwagen met 1 : 4 water en Lactograan. Zet dit maximaal 12 uur van tevoren klaar en je zult zien dat het water helemaal is opgenomen door het Lactograan. Inweken kan ook in de voermengwagen eventueel samen met snijmaïs en/ of een bijproduct.
Streef naar 35% droge stof in het voermengsel
Voeg bij het voeren met een voermengwagen in totaal zo veel water toe dat het voermengsel 35% droge stof bevat. Hierdoor wordt tevens voerselectie aan het voerhek voorkomen naast het effect van inweken gedurende de 12 of 24 uur dat het voer verstrekt ligt. Vooral bij voeren van veel Lactograan geeft voerselectie een negatief effect op de resultaten. Wisseling in mestdikte en pensvulling zijn signalen van voerselectie.
Natte 1e snede
Een deel van de 1e snede is erg vochtig ingekuild. Bij dit soort ruwvoer hoeft er natuurlijk minder gedacht te worden aan inweken omdat het vochtige gras als vanzelf zorgt voor het ‘Brinta-effect’.
Advies & informatie
Wilt u met één van onze specialisten van gedachten wisselen over ‘het Brinta-effect’ van Lactograan? Wij helpen u graag.
Contact opnemen >